Дед Мороз и Снегурочка донесоха подаръци на руски внучета в Разград
Дед Мороз и Снегурочка донесоха подаръци на руски внучета в Разград / netinfo
Дед Мороз и Снегурочка донесоха подаръци на руски внучета в Разград
77134
Дед Мороз и Снегурочка донесоха подаръци на руски внучета в Разград
  • Дед Мороз и Снегурочка донесоха подаръци на руски внучета в Разград

Между многократните посещения на Дядо Коледа още един добър старец не подмина Разград и донесе подаръци на послушните деца. Той се казва Дед Мороз и подаръците му бяха за внуците на рускините, дошли в Лудогорието и създали тук семейства през 70-те-80-те години на миналия век. Те са обединени в руски клуб „Земляки”.

Около 40 са членовете на руския клуб „Земляки” в Разград. Предимно дами – разказва техният председател Александра Генчева.

„Повечето сме жени, имаме и малко мъже, има младежи, деца на рускини, всеки рускоговорящ може да участва.”

Всъщност организацията е наследник на клуба за българо-съветска дружба, в него участват не само рускини, а и родени в други бивши съветски републики – Молдова, Беларус, Украйна.

„В София организацията се казва „Соотечественици” и са основно руски граждани, при нас е „Земляки” - от различни републики и искаме всички да участват, имаме хора от Украина, Молдова, Беларус, нямаме проблеми, конфликти, ние няма какво да делим тука.”

Първият по-различен празник за децата, но най-вече за внучетата на рускините в Лудогорието, бе Руска Елка или Нова година, на която пристига Дед Мороз. Той дойде със Снегурочка, за малко се появи и лошата Баба Яга, но с тропане и викове малчуганите я изгониха.

Децата посрещаха приказните герои със стихчета на руски език, а които не знаят – и на български.

„Някои от децата знаят руски, някои – не, затова искаме да възобновим нещата, за да имат интерес да учат руски, повечето са внуците, децата вече са попораснали.”

Разградският Дед Мороз се оказа българин, съпруг на рускиня, живееща в Разград, ето как ни го представи четиригодишният Павел, който е с майка – рускиня и баща – българин, и очевидно получава много подаръци около Нова година.

„Дед Мороз е като Дядо Коледа, обаче има кафява, бяла, синя и зелена дреха, и даже и червена като Дядо Коледа.

Подаръци носи ли? – Да.

На теб ще ти донесе ли? – Вчера във Варна ми донесе бонбонки, а днес също бонбонки носи, а другия път, като има сняг, вече ще ми донесе подаръците, които искам.

Клуб "Земляки" изказва блгодарност на Милен Цонев от хотелски комплекс "Лес", който предостави безвъзмездно зала в хотела, в която да се проведе тържеството.

Още снимки ето тук.