Мариана Бояджиева: АМ Хемус трябва да минава по-близо до В. Търново
Мариана Бояджиева: АМ Хемус трябва да минава по-близо до В. Търново / DarikNews.bg, архив

„На кръстопътя на транспортните потоци от и до Велико Търново стои бъдещото развитие на региона. Затова е от най-голямо значение трасето на автомагистрала „Хемус“ да бъде разумно планирано по такъв начин, че регионът да има максимална икономическа полза”. Това каза народният представител от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева. Тя предлага  на народните представители от район Велико Търново да обединят сили и да направят необходимото, за да минава трасето на аутобана възможно по-близо до областния център.

Мариана Бояджиева подчерта, че депутатите от региона трябва да настояват за започване на реалното строителство на автомагистрала “Хемус”. „Този мащабен проект ще доразвие транспортните комуникации в областта и ще създаде още една пътна артерия за бизнеса, туризма и пътническия превоз. Освен удобството, което той предоставя, автомагистралният път винаги съживява икономиката“, каза народният представител.

„Разположението на област Велико Търново е предпоставка за развитие на инфраструктурата и транспорта. В община Горна Оряховица се намира петото международно летище в страната и най-големият железопътен възел в Северна България. Областта има излаз на река Дунав – основен речен коридор в Европа. Не на последно място, през територията й преминава и международният пътен коридор от Хелзинки, както и бъдещото трасе на автомагистрала „Хемус“. На кръстопътя на тези транспортни потоци стои бъдещото развитие на региона“, каза Бояджиева.

Миналата седмица Мариана Бояджиева и колегата й Добрин Данев от Русе поискаха в държавния бюджет за 2015 г. да бъдат заложени средства за проектирането на скоростния път Русе – Бяла – Велико Търново, който е другата важна транспортна артерия за старата столица.