55 години Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен
55 години Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен / Община Сливен

Концерт-спектакъл по случай 55 години от обявяването му за държавен изнесе на голямата сцена на драматичния театър Ансамбълът за народни песни и танци - Сливен.

Ансамбълът представи тракийски, шопски и пирински танци, песни и оркестрови изпълнения, както и емблематичните за състава произведения „Котленска седянка”, „Коледари”, «Увалийски танц и „Сливенски ритми”.

Участието на първооснователите на сливенския фолклорен състав Лиляна, Гергина, Мария, Красимира, Андон, Радка, Плума, Светла, Дора, Марияна, Иван, Енчо, Митьо, Николай, Денка, Петър, Коста, Рачо, Матьо, Велико, Михаил, Стилияна, Даниела, Радина, Албена, Таня, взривиха залата на театъра, която не можа да побере желаещите да видят концерта. Включиха се Светлана и Марлена, пристигнали специално за юбилея от Англия и Франция, съобщават от общинския пресцентър.

„Народното творчество е носител на най-ценното наследство на всеки народ – неговата идентичност, а вие сте нейни истински пазители днес. В този смисъл ние, сливналии с право се гордеем с един от най-добрите и самобитни ансамбли в страната”, каза в приветственото си слово кметът на Сливен Кольо Милев.

В знак на признателност на труда на композиторите, хореографите, музикантите, певците, танцьорите, на всички,  които работят всеотдайно в състава, кметът Милев връчи на директора на ансамбъла Магдалена Луканова плакет на община Сливен.

Директорката, танцьори, оркистранти и певци от състава бяха наградени с кристално гърлие и други почетни отличия на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

В юбилейната година АНПТ - Сливен се ръководи от Магдалена Луканова, Иван Стоянов – диригент на оркестъра, Маруся Петрова – диригент на хора, Маргарита Братоева – хореограф и Диян Плачков – балетмайстор.

Ансамбълът за народни песни и танци  получи поздравления от министъра на земеделието и горите Десислава Танева, от проф. Петя Бъговска, Съюза на музикалните и танцови дейци, ансамбъл „Загоре” в Стара Загора, ансамбъл „Тракия”, АНПТ в Пазарджик, Йовчо Георгиев – директор на танцова формация „Приятели чрез танца” и сдружение „Дай, бабо, огънче”, фолклорен ансамбъл „Родопа” в Смолян, от катедра „Хореография, факултет по изобразителни изкуства в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

55 години Ансамбъл за народни песни и танци  Сливен
netinfo

Поздравителен адрес изпратиха бившите танцьори Ирина и Тодор Гочеви, сега ръководители на фолклорен танцов ансамбъл „Хоро” в Чикаго, САЩ.