Емил Радев: Необходими са законодателни мерки срещу случаите на насилие върху животни
Емил Радев: Необходими са законодателни мерки срещу случаите на насилие върху животни / varna_pr@gerb.bg

„България се нуждае от законодателство, което да гарантира мерки срещу случаите на насилие върху животни. Наказателният кодекс може да бъде приложен, но само при убийство или осакатяване на животно по особено жесток начин. Всички останали противообществени прояви,  свързани с нехуманно отношение към животни, остават ненаказани.”

Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, който в отговор на жалба до Европейския парламент разреши подобен казус и спаси кон, системно недохранван и бит от своя собственик. За случая в община Аврен Емил Радев научил като член на интергрупата за защита на животните в Европейския парламент. В началото на миналата седмица там постъпила жалба от англичанина Стюарт Еймс, който от години живее в Аврен.

Той алармирал евродепутатите, че неговият съсед Петър измъчва своя кон, отглежда го в мазе и изобщо не го храни. Съдбата на коня Уолтър трогнала всички англичани, които живеят в общината. В продължение на 17 месеца те търсили решение на проблема, като се обръщали към различни институции, в това число и към полицията.
Поради липсата на резултат Стюарт Еймс решил да се обърне за помощ и към Европейския парламент. Запознавайки се със случая, Емил Радев се свързал с кмета на Аврен Емануил Манолов и с неговото съдействие откупил животното от досегашния му собственик. Днес конят Уолтър, който по документи се казва Веско, бе официално дарен на Стюарт Еймс. Англичанинът с радост ще се грижи за него и дори е готов да отглежда и други животни, които са били подложени на подобно насилие. Кметът на Аврен разказа, че предишният кон на досегашния собственик на Уолтър е починал от недохранване, впрегнат в каруцата.

„Време е в България да бъде създадена структура, подобна на зоополиция”, коментира пред журналистите евродепутатът Емил Радев. По думите му обществото не трябва да проявява търпимост към случаите на насилие върху животни, защото тази агресия би могла да се прехвърли и върху хората. Радев се позова на съдебната практика, като цитира случай на осъден за убийство, в чийто телефон са били открити стотици снимки на измъчвани и избивани котки.

Евродепутатът настоя и у нас да се създаде структура, каквато има в почти целия Европейски съюз, за да се предприемат административни и наказателни мерки не само срещу случаите на агресия върху животни. „Звеното би могло да контролира още как се използват държавните и общинските пари за приемниците за безстопанствени животни, как се поддържат програмите за ограничаване популацията на бездомни кучета и котки и как се използват средствата, които идват от неправителствения сектор”, допълни Радев.