Здравните политики трябва да се планират и осъществяват заедно с гилдията
Здравните политики трябва да се планират и осъществяват заедно с гилдията / снимка: БГНЕС, архив

Философията на екипа на министерството е, че трябва и политиките да се планират и да се осъществяват заедно с гилдията и с Лекарския съюз. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов, който днес присъства на 62-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС).

Пред присъстващите на събора Москов обеща, че от страна на министерството ще имат партньор, а не противник. Той посочи, че ведомството е застанало зад по-голямата част от исканията и позициите на БЛС по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г.

Пред журналисти Москов коментира, че вчера мнозинството в парламента е дало възможност за първи път определена част от резерва на касата да бъде изразходвана за доболнична помощ - за първични прегледи при личните лекари, за профилактика на деца и прегледи на пациенти с повече от едно хронично заболяване.

По думите му досега целят резерв на касата е бил разпределян или за медикаменти или за болнична помощ. Москов посочи, че това е част от общата философия, която и БЛС и министерството имат - да се прехвърля все по-голямо количество дейности в доболничната помощ.

Министър Москов заяви, че българските болници ще разполагат за следващата година с 95% от всичко, което са фактурирали в рамките на 2014 г., която по думите му е била свързана с много сериозни преразходи навсякъде и без никакъв контрол. Липсата на контрол поставя и въпроса за начина, по който функционира касата - от начина, по които работи надзора на касата, през начина, по който се назначават директорите на районните каси, добави здравният министър.

Източник: БГНЕС