АБВ остава в управляващата коалиция
АБВ остава в управляващата коалиция / снимка: Lap.bg, Мартин Атанасов

АБВ остава в управляващата коалиция, каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в предаването "Годината" на Дарик.

По приетите от парламента спорни пенсионни промени той обясни, че няма забележки по съдържанието и виждането за свободата на избора за втора пенсия, но има възражения по начина, по който те са прокарани в последния момент, с недостатъчна дискусия, което по думите му не благоприятства за добрия инвестиционен и икономически климат в страната.

Калфин допълни, че има още неща, които трябва да се уточнят що се отнася до механизмите за дадената възможност да се избира дали вноските за втора пенсия да постъпват в частен пенсионен фонд или в НОИ.

Калфин каза, че според уверенията на финансовия министър Владислав Горанов хората няма да бъдат карани излишно да презаявяват избор, който вече са направили. По-рано в предаването "Годината" на Дарик Горанов обясни, че хората, родени след 1959 година, които вече се осигуряват за втора пенсия, ще трябва изрично да заявят, ако искат вноските им да бъдат прехвърлени и да постъпват в НОИ, а ако не го направят, те ще продължат да се осигуряват в частния фонд.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин не подкрепя идеята за избор, дали цялата осигуровка за пенсия да отива в държавен или частен фонд. Калфин обясни, че това би било абсурдно в условията на солидарна пенсионна система.

Социалният министър каза, че теоретично е възможно в НОИ да има лични партиди, но той не е противник на това. "НОИ е солидарен фонд, в него няма налични пари, няма традиция да се управляват средства. Личните партиди са в пълно противоречие с самата идея на солидарен фонд", каза той.

Може да се направи някакъв механизъм, по който хората, прехвърлили пари в НОИ, да ги върнат обратно в частния фонд, но според Калфин това не е добра идея. "Може да се направи някакъв механизъм, по който човек, колкото е внесъл в НОИ - НОИ не управлява средства, няма допълнителна доходност - евентуално след това да ги получи, ако реши да излезе, но според мен това не е добра схема", коментира той.

По идеята на Радан Кънев да се направят държавни капиталови фондове, социалният министър посочи, че не вижда смисъл в това. Ако говорим за капиталови схеми, не мисля, че държавата ще ги инвестира по-добре от частните фондове, изтъкна той. "Въпросът е, че капиталовите схеми не могат да поемат основната тежест на пенсиите, те могат да бъдат допълнително доплащане, инвестиция по собствено желание и така нататък", каза Калфин. С уговорката, че пенсионните схеми се гледат дългосрочно, той посочи, че за миналата година инвестиционните схеми в частните фондове показват между 4 и 7 на сто доходност.

В последните месеци много активно и със социалните партньори търсехме решение за професионалните пенсионни фондове, които не по тяхна вина изцяло, но не са в състояние да поемат изплащането на ранни пенсии на първа и втора категория работещи, каза социалният министър.

"Получава се така - държавата задължава работодателите да внасят средства в частните фондове, а след това държавата гарантира колко ще бъдат плащанията. Те имат задължителен приход, който е осигурен от държавата, а по отношение на поемането на отговорност - пак казвам, не само по тяхна вина, защото има промени в законодателството - отново трябва да се намеси НОИ, за да гарантира пенсиите на хората. Това не е нормална схема", каза той. Трябва да се намери решение по някакъв начин за професионалните пенсионни фондове, категоричен е Калфин.

На въпрос дали схемата на решението за професионалните пенсионни фондове ще бъде същата - хората да избират дали в тях или НОИ да постъпват вноските им, Калфин каза, че тя може да бъде и различна. "Но различната схема, която предлагахме, ние гледахме няколко пъти тези схеми, е за пореден път да се отложи плащането на пенсиите от професионалните фондове - те трябваше отдавна да започнат, с риск, който да остане за хората, че ако работодателите не са внасяли вноските, за което работниците нямат вина, професионалният фонд да няма възможност да изплаща пенсията след това", каза Калфин.

Цялото интервю с Ивайло Калфин чуйте в radio.dariknews.bg