Миков: Бихме подкрепили управлението на Борисов, ако се въведе прогресивно облагане
Миков: Бихме подкрепили управлението на Борисов, ако се въведе прогресивно облагане / lap.bg, Мартин Атанасов
Миков: Бихме подкрепили управлението на Борисов, ако се въведе прогресивно облагане
77119
Миков: Бихме подкрепили управлението на Борисов, ако се въведе прогресивно облагане
  • Миков: Бихме подкрепили управлението на Борисов, ако се въведе прогресивно облагане

„Илюзия е, че изборите дават политическа стабилност".

Това заяви за „Годината" на Дарик лидерът на БСП Михаил Миков. За да има стабилност, трябва да има и по-нормални отношения между политическите сили, обясни още той.

Лидерът на БСП допълни още, че промените в пенсионната реформа крият риск от увеличаване на недоверието на хората в пенсионната реформа.

„В тези избори, ако има нещо да се отбележи за тази година, това е, че за пръв път на парламентарни избори от 25 години над 50% от българските граждани отказаха да участват - нито срещу пари, нито срещу идеи. Казаха: „Този модел на провеждане на избори в България, на политическа игра, не води до представителство на нашите интереси". И мисля, че това е големият извод, който всички политици - и отляво, и отдясно, трябва да си направят", добави Миков.

Според него е приключила и друга илюзия - че президентът може да е обединител на нацията:

„Той игра по определен начин срещу предишното правителство, а сега виждаме, че не е толкова принципен, когато става въпрос включително за конституционни права, по отношение на упражняване на неговите правомощия. Мисля, че приключи и тази илюзия, че изборите дават политическа стабилност. Защото въпреки многобройните партии, представени в НС, над 50% от българските граждани не отидоха да гласуват. За да има политическа стабилност, трябва почтеност в отношението към избирателите, а не власт на всяка цена, както и по-нормални отношения между политическите партии. И трябва политиката да е явна, защото скритите отншения карат гражданите да не вярват в политиката".

Миков коментира и причините левицата да загуби властта през тази година:

„БСП не е имала цялата власт, за да я губи, БСП участваше в управлението. Но процесите по отношение на правителството на малцинството, отношенията между БСП и ДПС, както и оценката на резултатите от евроизборите заслужаваха внимателен прочит. Не мисля, че става въпрос за грешка в управлението, а за едно много трудно управление, което разчиташе на 120 от 240 депутати".

Като грешка Миков посочи липсата на разписани ясни отношения с партньорите на левицата - ДПС.

„Освен това разчитахме експертно правителство да поеме повече политически решения, отколкото е възможно да свърши", добави Миков.

Лидерът на левицата коментира и спорните пенсионни промени:

„Направени по този начин, промените не дават прозрачност къде и за какво ще отидат тези средства. Не трябва да става по този начин. Има риск в по-далечна перспектива да расте недоверието на гражданите към пенсионната система".

Според него трябва да се замразят стажът и възрастта за пенсиониране, заради състоянието на икономиката и заетостта в момента.

Миков коментира още, че ако ГЕРБ остане без подкрепата на сегашните си партньори, левицата би подкрепила управляващите, но само ако предложат връщане на прогресивното облагане.