Растенията също могат да бъдат добри родители
Растенията също могат да бъдат добри родители / Thinkstock/Getty Images

Растенията също могат да бъдат добри родители, като предават на семената си жизненоважна информация, установи британско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Грижовните "майки" от вида Arabidopsis thaliana са чувствителни на температурните промени и изграждат "памет" за различните сезони. Топлите температури карат тези представители на флората да изграждат протеини, които регулират цъфтежа. Но същите тези вещества "обучават" семената им кое е най-доброто време, за да оформят кълновете си.

Така семената на Arabidopsis thailana са напълно подготвени за новия си живот. В тях е закодираната от родителите им информация за смяната на сезоните и оптималното време за кълнене. Екипът на проф. Иън Греъм от университета в Йорк провел тестове със споменатото растение и установил, че при по-хладни температури то произвежда по-големи количества от протеина FT.

Той от своя страна ограничава производството на танин в плодовете. А това води до по-тънки обвивки на семената, които по-лесно пропускат влагата и кълнат по-бързо. Ако обвивките на "потомството" са по-дебели, съответно те ще започнат да пускат кълнове по-късно през сезона. По този начин "майката" може да регулира поведението на наследниците си, давайки им най-добър шанс за оцеляване.

Протеинът FT има важна роля за цъфтежа на растенията, като той се влияе от дължината на деня. Екипът установил, че влиянието на този протеин върху летаргията на семената е напълно отделено от механизма по отключването на цъфтенето на растението.

Източник: БТА