Христосков: Трябва да се отмени решението за пенсионните промени
Христосков: Трябва да се отмени решението за пенсионните промени / снимка: БГНЕС, архив

„Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ".

Това заяви в предаването „Събуди се" по Нова телевизия бившият социален министър Йордан Христосков.

"Това е фалшив избор, това е подвеждане на хората и манипулация", коментира той.
Според него решението ще доведе до натоварване на НОИ и то само, за да може да се закърпи бюджета през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет", каза още Христосков.

Социалният министър в първия кабинет „Борисов" Тотю Младенов защити идеята на ГЕРБ.
„Това не е екзотична идея, това е първата стъпка. Втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди", заяви той.

„КФН е длъжна да промени осигурителна култура на голяма част от българските граждани, за да може де да направят информиран избор. Комисията трябва да даде отчет как се инвестират парите от частните пенсионни фондове, къде се инвестират, каква доходност носят, за да могат хората да се ориентират и да направят избор. Трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е в полза на никого, трябва да помогнем на хората да направят правилния избор за техните пари", каза още той в студиото на „Събуди се" Тотю Младенов.

Източник: NovaNews.bg