С гласовете на ГЕРБ и ДПС приеха спорните пенсионни промени
С гласовете на ГЕРБ и ДПС приеха спорните пенсионни промени / снимка: Sofia Photo Agency, архив, БГНЕС
С гласовете на ГЕРБ и ДПС приеха спорните пенсионни промени
77110
С гласовете на ГЕРБ и ДПС приеха спорните пенсионни промени
  • С гласовете на ГЕРБ и ДПС приеха спорните пенсионни промени

Депутатите приеха спорното предложение за промени в пенсионното осигуряване. То беше подкрепено от 120 народни представители от ГЕРБ, ДПС, трима от депутатите на Бареков и двама независими.

Предложението в Кодекса за социално осигуряване се отнася за избор между НОИ и универсален пенсионен фонд.

Казусът около спорното предложение за промени в Кодекса на социалното осигуряване започна миналата неделя с подписването на меморандум между синдикатите и правителството.

Работодателите от своя страна бяха категорично против. Един от мотивите беше еднократната възможност да се прехвърля от частен фонд в НОИ. По-рано в рамките на деня обаче, от думите на Владислав Горанов стана ясно, че ще има такава промяна, но догодина. Така ще има обратна процедура.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че, въпреки че в НОИ няма лични партиди, осигурителният институт ще знае всеки момент колко пари е получил от лицата, когато са направили избора си и няма технологична пречка. Срокът ще бъде безкраен за това решение.

„Парите ще останат в НОИ и те няма как да бъдат изхарчени. Поемам ангажимент като финансов министър и докато съм такъв - тези средства да не ме провокират за по-големи разходи. Тези средства да отидат единствено и само за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма. Тези пари не са за харчене, те са спестени и нека да остана спестени", обясни от парламентарната трибуна министър Горанов.

Предложението предизвикало спорове между работодатели и синдикати доведе и до противоречие в коалиционните партньори.

Радан Кънев от Реформаторския блок отправи следното предложение от парламентарната трибуна: „Правя предложение от името на парламентарната група на РБ за поименно гласуване на тази точка. За нас целият дебат от изтеклите дни - важността на това решение е огромна. Добре е да се знае всеки отделен народен представител как и в каква компания е гласувал. Силно впечатление ми направи разпечатката от гласуването за прекратяване на дебатите, от която можем да си направим интересен извод. Собствениците на така атакуваните от вносителите пенсионни фондове кой от двата варианта предпочитат".

Предложението на Кънев беше отхвърлено от залата.

Ето какво заяви депутатът от коалиция "БСП лява България" Румен Гечев: „Става дума за съдбата на пенсиите на близо 4,5 милиона души, и активи на пенсионните фондове, които са 7,9 млрд. лева. Уважаеми колеги, внасяйки това в понеделник срещу вторник вие даже със собствените си партньори не бяхте провели разговори и дискусии по темата. Вие пренебрегнахте опозицията и във вторник по времето на бюджетната комисия буквално ни се предоставяха текстове за тези съдби на близо 5 милиона души и 8 млрд. лева. Второ, няма никакъв сравнителен анализ за тези 8 млрд. лева. Колеги, как да вземем решение? За това и повечето от моите колеги гласуват „въздържал се".

Но решението беше взето. И резултатът от гласуването на вече приетото спорно предложение беше: общо 120 депутати - ГЕРБ, ДПС, трима от депутатите на Бареков и двама независими депутати - гласуваха „за", против се обявиха 57, а 35 се въздържаха.

От Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ гласуваха срещу предложението, както и четирима от БСП.

Депутатите продължават да разглеждат бюджета за държавното обществено осигуряване. Предстои и окончателното разглеждане на държавния бюджет. Депутатите удължиха работното си време до 23.00 часа.