Съветници поискаха кметът да дава отчет за изтеглените заеми
Съветници поискаха кметът да дава отчет за изтеглените заеми / Варна утре

Отчет на всеки три месеца за изразходените средства и напредъка по процедурите за изтеглените заеми да дава кметът на Варна Иван Портних. Това решение взеха на днешната сесия варненските общински съветници. През 2015 г. община Варна ще изтегли заеми в размер на 43 млн. лв. за изпълнението на проекти, които местният бюджет не може да поеме изцяло. Част от заемите касаят и осигуряването на средства за приключване на всички дейности по европейски проекти за програмния период 2007-2013 г.

Предложението кметът да дава отчет за изразходените средства е на Пламен Начков от БСП. Според него трябва да има конкретика за какво точно ще се изразходват средствата. „По-голяма публичност ще даде надеждност за крайния резултат. В обща полза е общинският съвет да знае как вървят процедурите. Това не е малка инвестиция, която общината поема за дълъг период от време“, обоснова се Начков.

Заместник-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев коментира, че за тегленето на заемите е направено подробно обществено обсъждане и е обяснено, че кредитите целят финансовото обезпечаване на следващата година. „2015-та е много важна, тъй като приключва програмният период 2007-2013 г. Ние трябва да сме завършили с всички европейски проекти, за да не загубим пари. Мислим превантивно, за да обезпечим финансово следващата година“.

Предвижда се общинският дълг да осигури средства за изграждане на нови детски площадки, ремонт на Юнашкия салон, работата по пречистването на водите на "Златни пясъци" и Варна, проекта за интегриран градски транспорт, новият пешеходен център и изграждането на социални жилища в "Аспарухово".