Футболен турнир „Деца помагат на деца”
Футболен турнир „Деца помагат на деца” / http://bg.wikipedia.org/

Български младежки Червен кръст – Габрово със съдействието на Областен съвет на БФС и Общински спортни имоти – Габрово организира за втора поредна година Благотворителен Детски футболен турнир „Деца помагат на деца”. Той ще се проведе на 20 декември в Спортна зала „Орловец” с начален час 8:00 .

Две са възрастовите групи, които ще станат част от инициативата – деца родени 2002/2003 и деца родени 2004/2005 година.

Събраните средства от спортната проява ще бъдат използвани за програма „Топъл обяд” на БЧК.  Програма „Топъл обяд” се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК, създадена през 2004 г. С различни кампании се набират средства и се финансират проекти “Топъл обяд” в училища от цялата страна.

Програма ''Топъл обяд'' подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители, като много често топлият обяд в трапезариите на БЧК е единственият повод децата да посещават учебните занятия. Те получават безплатен обяд всеки ден през учебната година.

Програмата допринася за нормалното физическо развитие на подрастващите, намалява заболяваемостта сред тях, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене. През 2013 година над 12 000 деца са отпаднали от училище поради социални причини. Нашите деца се нуждаят от храна, грижа и внимание през цялата учебна година.

През учебната 2014/2015 г. 1 537 деца получават безплатен топъл обяд. Проектите „Топъл обяд“ са на обща стойност 222 644.94 лв. и се реализират на територията на 26 области в страната.