ЕК одобрила програмата „Транспорт” за България по бюджета на ЕС до 2020 г.
ЕК одобрила програмата „Транспорт” за България по бюджета на ЕС до 2020 г. / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия е одобрила програмата „Транспорт” за България по бюджета на ЕС до 2020 г. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че е научил новината от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, с когото са разговаряли в кулоарите на Европейския съвет.

От общ бюджет от 4 млрд. лева за програмата, 800 млн. евро ще бъдат за пътища - за магистралите „Струма” и „Хемус”, за тунела под връх Шипка. За метрото в София са предвидени 400 млн. евро. Милиард и 600 млн. лева ще бъдат за БДЖ.

Само за десетина дни работа на кабинета можем да кажем, че близо четири милиарда лева само днес отиват в инфраструктурата на България. Много съм доволен от усилията, които положихме през тези седмици, мисля, че резултатите са повече от ясни. Ако на някого в София не му харесва, да заповяда да протестира, заяви Борисов.

В отговор на въпрос премиерът уточни, че строежът на магистрала „Хемус” сега ще бъде финансиран до Ловеч. Това, което се разбрахме с Юнкер, хората удържаха абсолютно на ангажимента си и от името на българите много им благодаря. Искам да помоля реформаторите и другите колеги, с което работим, да отчитат колко много неща се направиха и да не се подвеждат по чисто лобистки интереси и да объркват държавата. Много съм сериозен, много съм отговорен, ако някой от моите хора прекали, пращам го да се извини, но в случая (реформаторите) са изцяло в грешка, моля ги да се поправят, призова Борисов.