Дацов: Дефицитът от 3% в бюджет 2015 не е толкова трудно да се постигне
Дацов: Дефицитът от 3% в бюджет 2015 не е толкова трудно да се постигне / снимка: БГНЕС
Дацов: Дефицитът от 3% в бюджет 2015 не е толкова трудно да се постигне
77075
Дацов: Дефицитът от 3% в бюджет 2015 не е толкова трудно да се постигне
  • Дацов: Дефицитът от 3% в бюджет 2015 не е толкова трудно да се постигне

8.1 милиарда лева е таванът за дълга, предвиден във финансовия документ за догодина, а заложеният икономически ръст е 0.8 на сто в бюджета за 2015-а. Бюджет 2015 е политическа поръчка, а дългът за догодина е неоправдан според прoф. Кръстьо Петков. Предвидено е дефицитът от 3.7 на сто за тази година да намалее до 3 процента през 2015-а и по думите на финансиста Любомир Дацов заемът не е опасен за момента, а проблемът е в именно дефицита, който трябва да се свива. Според Петков догодина трябва да се обърне внимание на дефлацията, а Дацов заяви, че бюджетът е технически коректен и политически неправилен.

Според Любомир Дацов дългът от над 8 милиарда е следствие и в момента той финансира дефицита. Проблемът е, че от 2009 година продължава да има дефицити. А съотношението държавен дълг - БВП отива към поне 37-38 % към 2020 година, ако не се смени политиката. За намаляването на дефицита Дацов коментира, че не е чак толкова сложно да бъде постигнат дори пред следващата година. "Защото си мисля, че това, което прави финансовият министър - аз не казвам, че ако аз бях, нямаше да го направя, - той се възползва от ситуацията и прехвърля плащания за следващата година да бъдат извършени в тази", каза той.

Заемът за 2015 обаче според Дацов все още не е опасен в тези размери, но "той вече толкова години се натрупва, че минавайки нивата от 30 на сто вече започва да става опасен".

Дългът категорично е не само голям, а е начало на развъртане на дълговата спирала, защото трябва да се прибави и дълга от актуализацията от 4.5 милиарда за тази година, смята Кръстьо Петков. Той поставя под съмнение съобщените числа колко и къде ще отидат за дупката в банковия сектор, за дефицита и за новите задължения.

"Колеги експерти, с които работим, смятат, че около 4 до 6 млрд. ще бъдат заделени в някакъв друг резерв, скрит, прикрит и ще се използват по направления, които са не по предназначение", каза той.

Професор Кръстьо Петков каза, че подкрепя дефицитът да е под 3 %, но не вижда как ще бъде изпълнен този ангажимент и в края на годината ще надхвърлим друго изискване на ЕК - инфлацията да е под 2%, но да не е под нулата. Тя стана първо ниска, после отрицателна, а сега стана перманентна дефлационна спирала вече 15 месеца и никой не поставя този въпрос, каза той.