Почистените дерета отново замърсени
Почистените дерета отново замърсени / netinfo

Във вече почистени дерета отново е започнало безотговорно изхвърляне на различни отпадъци, алармира кмета на Варна Иван Портних.

„Ще засилим контрола с глоби и санкции, но апелирам за помощ от обществеността, защото с този проблем трябва да се справим всички заедно“, заяви Портних.

За същия проблем съобщиха и от кметство „Приморски”. „Ако преди месец се наблюдаваха тук–там изхвърлени найлонови торбички, стари дрехи и битова смет, то сега вече картината е „обогатена” с автомобилни гуми, счупени чадъри, парчета чугунени отливки от  канализационни тръби”, коментираха от районната администрация.

Община Варна очаква от Междуведомствената комисия около 6 млн. лв. заради бедствието в „Аспарухово”, които ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата в квартала, каза още кметът Иван Портних. Той припомни, че в сряда Европейският парламент гласува помощ за България по фонд „Солидарност“ в размер на 10,5 млн. евро.

„Искрено се надявам, че при преразпределението на средствата ще получим необходимите 11 млн. лв. за двата охранителни канала на улиците „Горна студена“ и „Моряшка“ в „Аспарухово“. Те ще бъдат изградени и обезопасени със сервитутните зони, с необходимия дебит и водопропускливост. Целта е не частичен ремонт, а цялостно решение, което да даде сигурност на целия район. Инфраструктурата вече е възстановена, но по-важното за мен е, че се възражда позитивната енергия в квартала”, допълни кметът.