Няма язовири в предаварийно състояние във Варненско
Няма язовири в предаварийно състояние във Варненско / Sofia photo agency, архив

На територията на Варненска област няма язовири в предаварийно състояние. Това заяви Галина Цонева - главен експерт в дирекция „Контрол” към Басейнова дирекция Черноморски район – Варна. По време на днешното заседание на дирекцията тя представи данните от проведените проверки през 2014 г.

Общо 285 проверки на язовири са извършили от Басейнова дирекция Черноморски район. Обследвани са язовирите в 7 области – Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград, Бургас и Сливен. Пет язовира са в предаварийно състояние, като четири от тях са на територията на Бургаска област, а един е в Търговишко.

От всички проверени язовири общо 79 са потенциално опасни. Девет от тях са във Варненска област. Обектите се определят като потенциално опасни не защото има някакви технически нередности по тях, а защото при евентуален проблем биха застрашили население. Издадени са 211 предписания, като има съставени и два акта. 34 са новите язовири, които са с неизяснена собственост. Един от тях е във Варненско, един в Шуменско и 31 в Бургаско.

Близо 600 са проверените речни корита и дерета на територията на Басейнова дирекция Черноморски район. Издадени са два акта на нарушители за извършване на непозволена дейност в речните русла. Сред проблемите, които са констатирали инспекторите, са застрояването в деретата, лошото състояние на общинските язовири и липсата на издадени технически паспорти. Непочистването на язовирните стени също е сред съществените проблеми.

От дирекцията увериха, че проверките ще продължат и през 2015 г. Ще се обследват всички язовири, реки и дерета на територията на седемте области, дори и тяхното моментно състояние да е добро. Ако се установи нещо нередно, предписанията ще бъдат препращани към областните управители.