Руски митрополит получи званието Почетен доктор на ВТУ
Руски митрополит получи званието Почетен доктор на ВТУ / DarikNews.bg

Волоколамския митрополит Иларион Алфеев пристигна в старата столица, за да получи званието “Доктор хонорис кауза” на ВТУ. Отличието му беше връчено от ректора проф. Пламен Легкоступ на специална церемония в 321 аудитория на вуза.

Митрополит Иларион Алфеев е председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия и ректор на Общоцърковна аспирантура и докторантура на Руската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“. Известният съвременен руски богослов и композитор получава почетното звание на ВТУ за приноса си в развитието на връзките между двете православни църкви - Българската и Руската, както и на цялото вселенско православие.

Митрополит Иларион Алфеев от 28 май 2009 г. е избран за член на Съвета за връзки с религиозните обединения към Президентството на Руската федерация. От 27 юли 2009 г. е включен в състава на Междусъборния съвет на Руската православна църква и неговия президиум. Председател е на Комисията по въпросите на отношенията с инославието и другите религии, заместник-председател на Комисията по въпросите на противодействието срещу църковните разколи и преодоляването им, член е на Комисията по въпросите на богословието, богослужението и църковното изкуство. Член на попечителския съвет на фонд „Руски свят” от 13 януари 2010 г., от 26 юли 2010 г. – член на Патриаршеския съвет по култура, от 22 март 2011 г. – член на Висшия църковен съвет, от 5 октомври 2011 г. – председател на Синодалната библейско-богословска комисия.

Носител е на множество звания, ордени и награди, присъдени му от международни организации и научни институти. Автор е на повече от 800 публикации, в това число монографии по патристика, догматическо богословие и църковна история. Извършил преводи на творчеството на отци на църквата от гръцки и сирийски език. Негови книги са издадени на английски, френски, италиански, немски, гръцки, сръбски, фински, китайски, унгарски, полски, румънски, украински, чешки, шведски, грузински и др. езици. Митрополит Иларион Алфеев е автор и на редица музикални произведения и филми.

Академичното слово на новия почетен доктор бе на тема ”Свещеното писание и свещеното предание: православният възглед”. Пред студенти и преподаватели митрополит Иларион представи най-новата си книга "Тайнството на вярата".