Европейският съвет ще обсъди обстановката по източните граници на ЕС
Европейският съвет ще обсъди обстановката по източните граници на ЕС / снимка: Guliver/Getty Images

Европейският съвет ще обсъди днес и утре обстановката по източните граници на ЕС, обстановката в Украйна и плана на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за инвестиции от над 300 милиарда евро в европейската икономика.

Тази вечер европейските държавни и правителствени ръководители ще разговарят за обособяването на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Очаква се те да приемат решение за премахването на пречките пред инвестициите в общия пазар.

Европейският съвет ще призове ЕК да представи предложение за обособяването на Европейския енергиен съюз. Европейският парламент и Съветът на ЕС ще бъдат призовани да направят предложения за обособяването на Единния европейски цифров пазар.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди и начините за премахване на възможностите за укриването на данъци в ЕС.

Европейските държавни и правителствени ръководители ще оценят въздействието на украинската криза по отношение на ЕС и на Русия. Предвижда се одобряването на нови допълнителни санкции по повод завземането на Крим и Севастопол.

Това ще бъде първото заседание на Европейския съвет, ръководено от новия председател Доналд Туск. На заседанието България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

Източник: БТА