Идва епохата на разумните сайтове и самообучаващи се компютри
Идва епохата на разумните сайтове и самообучаващи се компютри / снимка: sxc.hu

Идва епохата на разумни уеб сайтове и самообучаващи се компютри, които ще обслужват не само хората, а и самите себе си, каза в интервю за БТА проф. Теодора Бакърджиева, директор на Технологичния институт на Варненския свободен университет, където се внедряват интегрирани социални медии.

Бъдещето е на "интернет на нещата" - т.е. уеб технологиите ще бъдат вградени в огромно количество нови приложения - от "умни" къщи и смартавтомобили до хуманоидни роботи. Всички тези продукти (неща) ще бъдат управлявани чрез приложения и уебсайтове и ще подават данни в интернет, коментира експертът.

В интернет за една минута се осъществява прехвърляне на 639 800 гигабайта глобални данни, изпращат се 204 милиона електронни писма, предлагат се 61 141 часа музика, осъществяват се 3 хиляди качвания, създават се 320 нови акаунта, извършват се 277 хиляди влизания във Facebook, качва се 30 часа видео и се правят два милиона запитвания в Google, отбеляза проф. Бакърджиева.

По думите й според едно проучване очакванията за 2015 г. и 2016 г. са за четирикратно увеличение на глобалния интернет трафик, който ще достигне 1,3 зетабайта (1 зетабайт се равнява на един трилион гигабайта). Всичко това се дължи на социално-медийния модел на общуване, който поддържа зашеметяващ растеж, посочи проф. Бакърджиева.

Според Международния телекомуникационен съюз интернет потребителите ще станат 3 милиарда до края на годината, което означава, че около 40 процента от населението на планетата ще бъде свързано с мрежата, посочи експертът. Две трети от всички потребители ще са в т. нар. развиващи се страни, където едва 32 на сто от населението има достъп до интернет. В същите държави живеят и 90 процента от хората на планетата без достъп до мрежата. За сравнение в развитите страни делът на интернет потребителите сред населението е средно 78 на сто, каза проф. Бакърджиева.

Интернет и социалните медии изградиха пространство, каквото никога преди това не e съществувало и в което се осъществява взаимодействие отвъд възможностите и представите за комуникация.

Агентите, стимулиращи развитието на този нов свят са известни - компютрите, смартфоните, таблетите и много други устройства, които се предлагат на потребителите в спиращо дъха темпо.

Източник: БТА