Лекари на света – Сливен повишават здравната осведоменост сред тийнейджъри
Лекари на света – Сливен повишават здравната осведоменост сред тийнейджъри / Лекари на света

Две сесии за повишаване на осведомеността за човешкото тяло, промените, които настъпват с него по време на пубертета и за сексуално предаваните болести са изнесли пред ученички от VІ ОУ „Братя Миладинови” в Сливен представители на Сдружение „Лекари на света”. Габриела Казакова, която е медицинска сестра и е провела обучението с ученичките съобщи пред Дарик, че сесиите са били по покана на една от учителките – Вачковска, и с одобрението на директора Митко Митев. Така през декември две групи от по 12 ученички на възраст от 12 до 14 години са посетили Центъра за информация и насочване на Сдружение „Лекари на света” в Сливен. „Децата на тази възраст са много любопитни към себе си, както и с желание да изучават и другия пол и затова двете сесии им се сториха много интересни.  Тъй като провеждаме и сесии с женски групи, по-големи жени, които са вече майки, работата с ученичките приехме и като предизвикателство, и като експеримент, за да видим, че идеята работи. Децата бяха активни, задаваха въпроси, участваха с желание” – каза още Казакова.

Тя подчерта, че ако срещнат интерес и от други училища, специалистите от Сдружението са готови да реагират и да бъдат полезни. Следващата стъпка в работата с ученичките от 6-то училище ще бъде да поканят и родителите им в Центъра на Сдружение „Лекари на света” в Сливен, за да видят с какво се занимават децата им и сами да повишат знанията си по разискваните теми.

Атанас Димитров, който е координатор „Информация, образование и комуникации” в Сдружение „Лекари на света” - Сливен добави, че се подготвят сесии за повишаване на осведомеността и за момчета. Идеята е от януари месец да започнат срещи с момчета ученици. „Знаем, че голяма част от превенцията трябва да се прави от момчето. Хубаво е и момчетата, и момичетата да са достатъчно информирани относно своето здраве, за това как да се предпазват и как да бъдат отговорни към себе си и към партньора си” – категоричен е Димитров.

Българската асоциация по семейно планиране е започнала петиция за нуждата от здравно образование в българските училища. „За осигуряване на достъп на децата и младите хора до системно интерактивно и базирано на изграждане на жизнено важни умения здравно образование предлагаме да се отстоява здравно образование да станe част от задължителната подготовка на учениците, да бъде включено в държавното образователно изискване за учебно съдържание (или както беше предложено в новия закон - Държавен образователен стандарт за училищна подготовка) и часовете да се провеждат от учители, преминали специално обучение” – се казва в петицията. Подчертава се, че е важно здравното образование да започне от първи клас и да надгражда в различните свои области знания, нагласи и умения у учениците във всички класове – да се започне с изграждането на хигиенни навици в първи клас и да се завърши с изграждане на умения за партньорство и родителство  в 11/12 клас. Всеки може да разгледа и подпише петицията на адрес: http://www.peticiq.com/102956