Земеделските производители избират реда за облагане на доходите си до края на декември
Земеделските производители избират реда за облагане на доходите си до края на декември / netinfo

До края на месец декември 2014 година физическите лица, регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2015 година.

В случай че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2015 година срокът за подаване на декларацията е съответно 31 декември 2014 година.

Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл.29а, ал.4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Образец на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офиса за обслужване на НАП-Варна, офис Шумен. Декларацията се подава лично от земеделския производител, тютюнопроизводител, или негов упълномощен представител по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.