Нова фирма ще осигурява  разделното събиране на отпадъци в Добрич
Нова фирма ще осигурява разделното събиране на отпадъци в Добрич / община Стара Загора

Нова фирма ще осигурява разделното събиране на отпадъците от опаковки в Добрич за следващите пет години, решиха на сесия общинските съветници в града. Досега  разделното събиране се извършваше от "Екопак" с три контейнера – два тип"Бобър" и един тип "Иглу". Договорът с тази организация изтича в края на годината.

Новата фирма "Екоколект" предлага системата да бъде изградена с два контейнера тип "Иглу" с вместимост 1500 литра – жълт за хартия, картон, пластмасови и метални опаковки  и зелен за стъкло. Точките за разделно събиране ще бъдат 152. Фирмата предоставя общ обем за разделно събиране на отпадъци от 456 000 литра. Поставянето и обслужването на контейнерите ще бъде за сметка на дружеството, което поема и ангажимента да заменя повредените или откраднати съдове в тримесечен срок.

Проектодоговорът предвижда жълтите контейнери да се извозват три пъти месечно, а зелените веднъж на два месеца, в случай че е запълнен около 70% от обема им.

В писмо до общината фирма "Екоколект" посочва, че работи с 37 общини и над 600 предприятия. Тя осъществява дейността си в партньорство с два екозавода за преработване на битови отпадъци – в село Езерово, Варненско и в село Шишманци, Пловдивско.

"Екоколект" поема ангажимент да организира информационно-образователни кампании в детските градини и училищата и да изгради за своя сметка детска площадка или спортно съоръжение на посочено от общината място. Предвижда се още на общинските административни сгради да бъдат раздадени еднократно необходимият брой кошчета за разделно събиране.

Междувременно от фирма "Екопак", която извършваше разделното събиране досега,  също са предложили да продължат дейността си в Добрич, съобщи за Дарик зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Предложението не е внесено официално за обсъждане на декемврийското заседание на Общинския съвет, тъй като е постъпило след срока, в който трябва са се подготвят материалите за сесията. По думите на Ганчев с него е можел да се запознае всеки съветник, който е имал нужда от допълнителна информация, за да формира мнението си.

С новия договор се надяваме да решим няколко неща, които не успяхме с досегашния си партньор, коментира още арх. Ганчев. Той обясни, че от години общината е настоявала разделното събиране да става само в контейнери тип "Иглу", за да се избегне ежедневното пребъркване на събраните отпадъци от клошари и разпиляването им около контейнерите.