Искри прехвърчаха между Детелина Николова и Атанас Атанасов в Общинския съвет
Искри прехвърчаха между Детелина Николова и Атанас Атанасов в Общинския съвет / Дарик Добрич, архив
Искри прехвърчаха между Детелина Николова и Атанас Атанасов в Общинския съвет
77010
Искри прехвърчаха между Детелина Николова и Атанас Атанасов в Общинския съвет
  • Искри прехвърчаха между Детелина Николова и Атанас Атанасов в Общинския съвет

Искри прехвърчаха между Атанас Атанасов от "Атака" и Детелина Николова на заседанието на Общинския съвет, когато кметът трябваше да отговори на съветника има ли нередности при продажбата на контактната мрежа на "Тролейбусен транспорт". Николова отново изнесе всички факти около сделката - от времето на сформирането на временна комисия по транспорт, през оценката на имуществото от русенската фирма "Ел" ЕООД, решението от август за продажбата на каблите, неявяването на първата дата на търга на купувач и свалянето на цената с 20% и продаването на мрежата на фирма "Балмет", която се оказа с един и същ представител като оценителя, което породи съмения за конфликт на интереси. Кметът подчерта, че оценката направена от фирмата е съобразена с нормативната уредба.

Това не остави Атанасов удовлетворен. "Конкретно съм задал няколко въпроса и нямам отговори", заяви той и извади нова информация за тролейбусното дружество, която според него е в съществени несъответствия с поръчаната от общината оценка. Според стари отчети за дейността през 2008 и 2010 година, дължината на контактната мрежа на тролеите е 50 км, докато оценителят я е инвентаризирал като 41 км. Според съветника буди съмнение и факта, че в оценката данните за медните проводници са за 100 кв.мм сечение, а реално според документи те са 120 кв.мм. По негови изчисления само тези разминавания водят до загуба от 160 000 лева при продажбата на мрежата.

На тези нови питания Атанасов не получи в залата отговори от кмета. Николова заяви, че съветникът има стари търговски отношения с фирма "Ел" ЕООД Русе, за които вече имало информация в публичното пространство.

"Аз имам мнение, че съм достатъчно възпитан човек", каза Атанасов и обвини кмета в "откровена клевета" по негов адрес.

Чуйте какво си казаха двамата в аудиото.