Работата по ВиК-проекта на Търговище продължава до април 2015 г.
Работата по ВиК-проекта на Търговище продължава до април 2015 г. / Борислав Курдов

Вече 95 на сто от работата по т.нар. Воден проект в Търговище е свършена. Това продължи да отстоява представителят на фирмата изпълнител Илияна Малчева по време на проведената нарочна пресконференция. Александър Василев от авторския надзор пък от своя страна продължи да твърди, че цифрата е некоректна, тъй като все още не е започнала работа по свързването на отделните абонати. По време на тази дискусия пред представители на медии стана ясно, че самото свързване на абонатите е част от проекта, но в него не са предвидени частите, с които то трябва да стане. До този момент те са били предоставяни от „ВиК"-дружеството в града, но според Малчева, тази процедура е много тромава и „не може и вбъдеще така да се продължи да се работи"...
Представителят на изпълнителя „Понсстройинженеринг" заяви пред медиите, че вече са подменени включените в проекта близо 26 километра тръби, а от плануваната 9 километра канализация, за довършване са останали още 400 метра.
По време на пресконференцията стана ясно, че дупките по улиците на Търговище са запълнени и нямало опасности и пречки пред снегопочистващата техника на БКС. Обещано бе, че до 20 декември ще бъде приключена и работата по улица „Братя Миладинови" и тя ще бъде освободена за движение на моторни превозни средства.
Ръководителят на проекта от страна на общината Милко Петров заяви, че вече са изплатени малко над 5,2 милиона лева по проекта. Той засегна и генералния проблем, който стои пред всички общини в страната, а именно, че държавата не изплаща ДДС на бенефицентите. "Това ни натоварва изключително много, но няма да се отрази на изпълнението на проекта. Надявам се държавата да намери изход", каза Петров.
И изпълнителят, и общинското ръководство бяха категорични че последно поставеният за сега краен срок за завършването на Водния цикъл - краят на месец април 2015 г., е абсолютно реалистичен.
Ще припомним, че като цяло стойността на проекта е за над 12,2 милиона лева, като делът на община Търговище се равнява на 1,6 милиона лева.
Илияна Малчева чрез медиите отправи апел към жителите на Търговище да не чупят, събарят и отстраняват поставените ограждения пред опасните изкопи. От фирмата имали дори и снимков материал, доказващ, че огражденията редовно се събарят и най-малкото се огъват. На места и липсват. Тя заяви още, че фирмата изпълнява задължението си да ги възстановява.