Археологическият комплекс Аква Калиде става хит до лятото
Археологическият комплекс Аква Калиде става хит до лятото / netinfo

Втори етап за благоустрояване на Археологически комплекс "Аква Калиде" и превръщането му в модерен туристически център ще продължи и през 2015 година. Много от зоните в комплекса още през лятото ще могат да посрещат туристи от страната и чужбина.
Междувременно интересните находки на археологическия комплекс "Аква Калиде - Термополис" продължават да излизат изпод земята.
Там за поредна година текат проучвателни и реставрационни дейности, финансирани от Община Бургас. Обектът е знаков и кметът Димитър Николов отдавна иска да го включи в туристическия пакет на региона, тъй като мястото е посещавано от византийски и латински императори, от султани и номадски ханове. Вече са направени сериозни стъпки в тази посока - банята на Сюлейман Великолепни, например, е напълно готова да посреща туристи от догодина.
Всички интересни находки ще бъдат експонирани in situ /на място/ или в музейната част, която ще се изгради едновременно с цялостното облагородяване на района и подобряването на инфраструктурата.
Припомняме, че в началото на ноември стартира трети етап на проучване през настоящата година. Първият е през пролетта - март - април, вторият - през август. Третият има за задача да провери пространството в най-западната част за наличието на археологически структури.