Откъде произлиза изразът тип-топ?
Откъде произлиза изразът тип-топ? / Thinkstock/Getty Images

Откъде произлиза изразът тип-топ? Прилича да е с английски произход, но май не е така.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Английски е и сега ще ви разкажем историята му.

Какво означава тип и какво означава топ? Синоними са и значат връх. Използват се в различни ситуации, но всъщност означават едно и също. Едното е върхът на планината - top of the mountain, а другото върхът на пръста ми - the tip of my finger. Поради сходното звучене правят добра комбинация - тип-топ, която ще рече нещо като връх - връх, връх на върха. Наложили се да дадеш някаква оценка, която да бъде отлична, дори повече от отлична, ние я мерим във вертикално отношение. Върхът е горе, дъното - долу. На дъното съм много зле. Връх е отлично. Ето как нищо странно няма в това английският език да притежава израз, който да се отнася към върха.

Защо обаче е двойното повторение и то именно по този начин? Защо не е например тип-тип или топ-топ? Търсенето ни отвежда до британския израз to have a good morning to you, което означава да имаш хубава сутрин, но буквално значи връх на сутринта за теб. Това е или метафорично пожелание за отлични изживявания през тази сутрин или, има и такава теория, е свързано с разнасянето на мляко и каймака на прясното мляко, който показва, че всичко е в чудесно състояние с този продукт. През XVІІІ век top of the morning се превърнал в доста често срещан поздрав. И наред с останалите жестове на поздравление бил използван ежедневно, а останалите жестове били леко покланяне, докосване на периферията на шапката.

Една от теориите за тип-топ гласи, че именно докосвайки върха на шапката си и пожелавайки върха на деня се е родило тип-топ - да докоснеш върха на високата си шапка. Дали това се е появило, след като изразът вече е съществувал или напротив, от него е тръгнала популярността му, е спорно. Тип-топ не се е радвал като израз на кой знае какво разпространение до Първата световна война, когато става военен жаргон. Военните, знаете ги, обичат такива къси и звучни фрази в общуването, които казват всичко необходимо. Ето как подобно на ок, тип-топ вече е бърза и ясна оценка на качество. И се използва основно в англоезичните страни, макар че отдавана е напуснал строго определените граници.

Надяваме се с тази Питанка всичко да е тип-топ.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук