Адемов: Има риск от трусове на капиталовите пазари, ако се промени осигурителният модел
Адемов: Има риск от трусове на капиталовите пазари, ако се промени осигурителният модел / снимка: БГНЕС

Върви се към преосмисляне на тристълбовия осигурителен модел в България, като в дългосрочен план може да бъде поставено под съмнение и съществуването на частните пенсионни фондове. Това каза в ефира на Дарик председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов.

Бившият социален министър коментира постигнатите вчера договорености между правителството и синдикатите. Сред тях е идеята - осигуряващите се за втора пенсия от догодина да имат право на избор дали вноските им да постъпват в универсален пенсионен фонд, както е в момента, или в НОИ.

По думите на д-р Адемов тази стъпка е достатъчно сериозна, за да бъде приета „на коляно" и без широка дискусия.

"Такива или подобни неща са свършени вече в Унгария и Полша, така че това не е нова тема. Но за България е ново предложение и е изключително сериозно предизвикателство, защото такова стратегическо решение преосмисля философията на осигурителния тристълбов модел като частните пенсионни фондове се поставят в конкуренция с държавното осигуряване, със солидарния стълб, а те са различни по характер", обясни Адемов.

Частните пенсионни фондове разчитат на капиталов елемент, там се разчита на доходност, която през последните две години е шест процента, каза депутатът, като отчете, че тази доходност е например значително по-висока от тази в банките.

Едно такова решение поставя под изключително съмнение в дългосрочен план съществуването на частните пенсионни фондове, каза Адемов. "Правото на избор тук никой не го оспорва - дали да се осигуряваш в частен фонд по индивидуални партиди, на капиталов принцип или в солидарния стълб. Разбира се, че е демократично право, но това някак създава усещането, че се заобикаля онова решение от 2011 година на съда", допълни той.

Осигурените в частни фондове са 4.2 млн. души към края на септември, каза Адемов. "Примерно ако хипотетично един или два милиона души, а не дай си боже всички си прехвърлят активите в държавното обществено осигуряване, тогава ще има сериозно сътресение на капиталовите пазари, защото голяма част от тези пари са инвестирани в активи, които са част от българската икономика и не на последно място част от държавните ценни книжа. До 50 процента по закон са инвестиции в държавни ценни книжа", каза Адемов.

По думите му ако тристълбовата философия на осигурителния модел бъде преосмислена, това изисква широка дискусия и сериозен дебат с участието на обществото като цяло и на всички заинтересовани страни.