Проф.Станков: Има нужда от сериозни промени в закона за животновъдството
Проф.Станков: Има нужда от сериозни промени в закона за животновъдството / Дарик Добрич

Програмата за развитие на селските райони е зациклила и не е ясно дали ще заработи през следващата година. Такова е мнението на народния представител от Добрички регион проф.Иван Станков от АБВ, който днес се срещна с журналисти в Добрич. Средствата, които трябва да се усвоят през новия програмен период, са около 6 млрд. лева. Програмата обаче е върната от европейските институции с 426 забележки. Проф. Станков допълни, че е разговарял с шефа на ДФ”Земеделие” Румен Порожанов и той го е уверил, че фондът работи усилено върху отстраняване на пропуските.

Над промени в Закона за животновъдството работи в момента добричкият депутат. Особено важно според него е да се постави акцент върху селекционната дейност. Проф.Станков съобщи, че тази сутрин е разговарял говедовъди от Добричко. Той смята, че проблемът със селекцията в животновъдството е голям и България е на ръба да загуби националния си генофонд. По думите му контролираните животни в страната са под 10%, а по изискване на ЕС трябва да бъдат поне 30%.

Депутатът съобщи още, че се работи и по Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието през периода 2014-2020 година, която да бъде обсъдена в парламента. Той е лично ангажиран и със законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, в която в момента има много проблеми. Работата на проф.Станков в НС е свързана и с изготвяне на законопроект за браншовите организации, както и с нов Закон за висшето образование.

Проф.Станков заяви, че групата на АБВ води в парламента балансирана и уравновесена политика. По думите му социалният министър Ивайло Калфин има подкрепата на партията за плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, въпреки че реформата е замразена за следващата година. “Ние много обстоятелствено обсъждахме този въпрос в партията. Пенсионната реформа е неизбежна, тя трябва да се случи”, каза професорът. Той заяви, че Калфин е най-доброто и сполучливо попадение в изпълнителната власт и най-добрата връзка на България с ЕС.

Проф.Станков каза още, че в парламента поддържа много добри, колегиални отношения с Румен Иванов и Живко Мартинов от ГЕРБ, с Валентин Николов от ПФ и с проф. Бъчварова от БСП. Депутатът сподели обаче, че все още не се е запознал и не е разговарял с Рушен Риза от ДПС.