Калфин: Замразяване на възрастта за пенсия за поредна година не би ни довело до никъде
Калфин: Замразяване на възрастта за пенсия за поредна година не би ни довело до никъде / снимка: БГНЕС

До следващата седмица социалното министерство ще подготви критериите за отпускане на персонални пенсии на лица, които имат особени заслуги към държавата и нацията, съобщи в интервю за Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Според него проблемът с ниската пенсия на големия български певец Борис Гуджунов е валиден и за много други заслужили артисти, които не са виновни за това, че не са осигурявани. Министър Калфин потвърди категоричната си позиция за увеличаване на пенсионната възраст с 2 месеца от догодина и посочи, че синдикатите и работодателите трябва да направят някои компромиси в интерес на бъдещите пенсионери. Ето какво още каза той пред Дарик:

Какъв е напредъкът на България в изпълнението на "младежката гаранция" и какви мерки се предвидени за следващата година?

На практика подготовката е следната. Има вече направени процедури, има 8000 млади хора, които са подбрани от фирмите и ще започнат от Нова година програми за стаж и за чиракуване, с идеята, че известно време на фирмите ще бъдат поети разходите. След това очакването е, че те ще продължат със заетостта на тези млади хора и също ще бъдат подпомагани, ако го направят. Заявките от бизнеса бяха за двойно повече хора. Мисля, че това е една от програмите, която ще тръгне най-добре. Същевременно започнаха в различните бюра по труда в страната на Агенцията по заетостта да се правят профили на младите хора, които са без работа. Целта е да се достигне до тези, които не са регистрирани на пазара на труда, не работят и не са активно търсещи работа. За да се случи това, има споразумение, подписано преди няколко месеца, с различни заинтересовани страни - между правителството, младежки организации, синдикати, за да се стига до тези хора и да се търси начин те да бъдат ангажирани в програмите, така че да започнат активно да излизат на трудовия пазар.

Освен младежката безработица, преди няколко дни, се появи казус с ниските пенсии на певците от близкото ни минало. Как ще коментирате този казус и според вас чисто законодателно какво може да се направи в тяхна полза?

Това е изключително неприятно и те не са виновни за това нещо. Проблемът е, че навремето не са били осигурявани в така наречената „Концертна дирекция", която им е организирала концертите и турнетата. И резултатът е, че те получават изключително мизерни пенсии, едни от най-ниските в момента, а в същото време са пред очите на всички. Трудът, който са положили, е добре известен на хората. Досега този въпрос се решаваше обикновено с отпускането на персонални пенсии. Законът, по който могат да се отпускат персонални пенсии за заслуги, е променен през 2013 година и в него пише, че до 6 месеца е трябвало да се изготвят правила и критерии, по които да се отпускат подобни пенсии. Това за съжаление не е направено досега и аз възложих в Министерството на труда и социалната политика да започнат колегите работа. Надявам се до другата седмица да имаме вече вариант, който да предложа в Министерски съвет за подобни критерии.

Като говорим за пенсии и във връзка с протеста на КНСБ срещу вдигането на възрастта за пенсия, синдикалистите заявиха, че няма да подкрепят категорично варианта на социалното министерство и в същото време се похвалиха, че ги подкрепя цялата опозиция и Патриотичният фронт. Склонни ли сте от АБВ да подкрепите този синдикален вариант - 0 години вдигане на възрастта и 4 месеца вдигане на стажа?

В същото време синдикатите казаха, че искат да се намери дългосрочно решение за пенсионната възраст. Те не отричат, че пенсионната възраст трябва да расте. И аз си мисля, че ако за поредна година се замрази, пак с обещанието нещо да се случи в бъдеще, това просто няма да ни доведе до никъде. Затова е предложението ми, на което аз държа, да въведем една поносима за хората скала, която няма да ги натовари, която да е предвидима, един хоризонт от 15-20 години напред - достигане до 65 години за мъжете и да се изравни възрастта на жените с тази на мъжете. Но тази система, също в моето предложение, е комбинирана с възможност за по-ранно пенсиониране, ако някой няма работа, няма възможност да изчака и така нататък. И тук става въпрос за много малки стъпки - един или два месеца годишно. Мисля, че това надали ще бъде усетено и ще бъде такава драма. Така че ние със синдикатите и социалните партньори водим разговори, много интензивни през последните дни. И синдикати, и работодатели трябва да намерят начин да направят някои отстъпки в интерес на хората, които се пенсионират и които вземат пенсии.

Вие няма да отстъпите от минималната стъпка от два месеца - и за стажа, и за възрастта?

Аз мисля, че тя, заедно с предложението за възможността за по-ранно пенсиониране, е абсолютно приемлива и по никакъв начин няма да увреди интересите на хора, които трябва да се пенсионират през следващата година. Не мога да приема ние за пореден път да отложим всичко за някакво си бъдеще, което не ни е ясно какво е. Никой от нас няма интерес от това.

Водени ли са разговори с ГЕРБ и Реформаторския блок за подкрепа на този вариант на социалното министерство?

Ние водим разговори със социалните партньори, водим разговори с политическите сили, но засега този вариант е формализиран, той е внесен. Но всички опции са отворени, тъй като съгласието, което трябва да намерим, е по няколко теми и само една от тях е възрастта за пенсиониране. Тук са и категорийните работници, тук е искането на синдикатите, включително за криминализирането на осигурителни вноски, размерите на плащанията в осигурителната система. Така че решението, което ще търсим, е някаква комбинация от всички тези елементи.

Питаха ли ви в Брюксел ваши колеги от Партията на европейските социалисти какво правите в дясноцентристко правителство?

Този въпрос не са ми задали и аз много често се срещам, включително и на съвет тук, с колегите си. В половин Европа има коалиции, в които участват представители на различни политически семейства. Това не е изключение. Това се твърди от ръководството на БСП, които искат да са единствени в пространството на левицата. Няма как да се случи това нещо. Принадлежността към някои идеи се вижда от това, което се прави на практика. Аз съм готов много открито да показвам какво правим ние и какво са направили, когато имаха възможност, представителите на БСП.

Има ли все пак червена линия, която социалният министър няма да премине - решение или някаква стъпка на кабинета, след което няма как да останете на своя пост?

Всичко това е включено в политическото споразумение, политическата декларация, която е основата за съставянето на правителството. В нея влязоха голяма част от приоритетите, които имаме в АБВ и с които се явихме на изборите. Ако в един момент отсъства желание от страна на партньорите да работим по тази декларация, то тогава аз нямам място в правителството. Ако видя, че не мога да си реализирам политиките, също няма да бъда полезният министър.