Т. Попов: Ако държавата не може да сложи ред в превенцията от бедствия, да я възложи на общините
Т. Попов: Ако държавата не може да сложи ред в превенцията от бедствия, да я възложи на общините / снимка: БГНЕС

Националното сдружение на общините създава догодина фонд „Солидарност" за реакция при природни бедствия и кризи. Идеята за такъв фонд не е нова, но решението за това е взето преди дни от общото събрание на организацията, съобщи в интервю за Дарик председателят на сдружението и кмет на Пазарджик Тодор Попов.

Той поясни, че всяка община ще участва с годишна вноска във фонда според възможностите й. С натрупаните средства ще може да бъде отпускана бърза финансова помощ при аварийно-спасителни дейности в дадена община. Тодор Попов обаче призова държавата да сложи ред в системите, свързани с превенцията от бедствия и наводнения с ясни отговорности и финансиране.

Председателят на НСОРБ посочи, че общините са една от малкото публични системи, чиито средства са увеличени в бюджета за 2015 г. Той се надява, че най-после през новия мандат на местната власт след предстоящите общински избори догодина ще се случат две важни неща, за които кметовете настояват отдавна - децентрализацията, която в нейния финансов аспект да заложи оставането на 2 процента от данък общ доход в общинските бюджети и решаването на въпроса с финансовите корекции по европроектите.

Останали ли община в България, която да не пострада от водни бедствия и порои тази година?

Наистина такова чудо никой не помни от нас - просто тази година да свършва по-бързо, защото имаше много характеристики, но с нито една добра няма да я запомним, за съжаление!

Тежка година в куп сфери, но като наблюдавате общата картина, вероятно сте наясно с колегите си какъв процент от общините и живеещите в тях българи, ще се окаже че трудно ще се стъпят на крака в следващите месеци, та даже и години?

Годината още не е приключила. Ние ще направим такъв анализ, но той ще мбъде в началото на следващата година, за да може обективно и по-спокойно да се погледне на това какво ни причини като щети настоящата година, свързани само с климатични аномалии. Но искам дебело да подчертая, че анализът, който имаме въобще за климата, не предполага нищо добро през следващите години. Най-вероятно този тип аномалии ще Бъдат част от нашия живот и през следващите години. Не дай Боже в тези такива форми. Но това е нещо, което трябва да ни направи по-умни и всички да си направим точните изводи, за да бъдем относително подготвени за такива неща.

Ние, българските общини, направихме първата стъпка в тази посока - с решение на общото ни събрание преди броени дни взехме решение за създаване на един фонд „Солидарност" от следващата година. Променихме си и устава, за да може малко по-оперативно да си помагаме оттук нататък. Този фонд ще бъде попълван с вноски от общините съобразно бюджетите и възможностите им. Тези вноски ще си останат собственост на общините, но ще могат да се ползват в годината с натрупване от колеги, на територията на чиито общини се случват извънредни събития.

Във всички тези лоши неща, трябва да кажем нещо добро - че точно по времето на такъв тип кризи си пролича, че местните власти са абсолютно солидарни. Искам да благодаря на всички колеги, които през годината помогнаха на свои колеги! Защото единственият начин да преминаваме през подобни събития е като си помагаме повече.

За този фонд се говореше и преди няколко месеца - държавата ще има ли участие под някаква форма в този фонд, защото знаем какви са финансовите трудности на редица общини?

Има такава опция по силата на това, което ние приехме и каним държавата тя също да участва в този фонд, като разбира се, тя също запазва собствеността си върху вноските, ако не се случат такъв тип събития. Ще водим разговори в такава посока, аз съм умерен оптимист.

Но нашите очаквания към държавата не са толкова да участва в такъв тип инициативи, а по-скоро - наистина да положат усилия тия хора и да сложат малко ред в тези системи, свързани с превенцията. И наистина да увеличим вниманието, в това число и финансовото, в тази система, защото такива неща ще продължават да се случват. Затова трябва да бъдем малко по-обезпечени и нормативно и финансово, и организационно, за да може да се оказва помощ на хората и то навременна.

Не можем да си представим какво означава това да се случи. Сега идват празници, да стоиш на студено и мокро, животът ти е изгорял като те залее водата. Цял живот тези хора са се борили в живота и всичко, което са успели да направят - всичко това заради някаква глупост или заради нехайство и недобра координация, да отива на кино! Жалко е такива неща да се мултиплицират постоянно при нас и всички трябва да погледнем достатъчно отговорно.

Виждате ли изход, има ли идея как да излезем от този порочен кръг, в който много са стопаните на водните съоръжения, всеки прехвърля топката на другия, а накрая всички се оправдават с липсата на пари?

Винаги съм казвал, че слабият политик ще го познаеш, няма значение на какво ниво е - дали е селски политик или държавник, ще го познаеш по това като започне да се оправдава, че няма пари за нещо. На никой в света не са му стигнали парите. Няма човек или държавна организация, на които парите да са им достатъчно. Въпросът е как приоритизираш и за какво ги харчиш тези средства.

Виждам, че има воля в момента, но освен воля искам, не само аз, но и всички колеги, пък и всички ние като граждани искаме да видим конкретни резултати. Защото белег на цивилизованост и на отговорност е как точно в такива ситуации една държава и институциите й реагират.Защото, повярвайте ми, хората дълбоко не ги интересува кое на кого е ангажимент - дали на местната власт, дали е на някаква държавна структура. Те искат да се чувстват защитени и сигурни и когато се случат подобни неща, да се действа бързо и адекватно. Това искат хората и то не е чак толкова трудно да се направи. „

Явно на нас ни е трудно обаче?

Трябва наистина да се правят някакви промени и стъпки в тази посока, реформи, защото няма накъде. Има „Басейнови дирекции", има ВиК-оператори, „Напоителни системи" . Ами те са един куп хора, които събират едни дебели такси от всички и в крайна сметка, когато се опре до нещо казват, че нямат пари. Ама за какво са те тогава там?!? Тогава да ни ги предоставят тези правомощия на общините, ние ще се оправяме сами. Ние де факто се оправяме сами в повечето от случаите.

В годината има два или три случая, когато трябва да се реагира адекватно и тогава започват едни оправдания, едни схеми, този бил виновен, на кой била тази собственост - като че ли някой го интересува това! Да се вземат в ръце най-после и да се сложи ред в системата! И ако не могат да се справят тези служби, ние общините заявяваме - да, ние имаме достатъчно капацитет и компетенции, дайте ни ги тези правомощия, ние ще се оправяме сами!

Да, но голяма част от колегите ви признават, че нямат достатъчно средства за това, а отделно и те най-често го отнасят, не само защото са най-близо до хората, но и са упрекнати за несвършeна работа?

Ние кметовете отдавна сме боксовата круша, ние сме свикнали с това. Освен това ви казах, че хората това дълбоко не ги интересува - те чувстват кмета най-близък и затова упреците са основно към него. Само, че колегите нито имат институционални правомощия, нито имат финансов ресурс, нито на някой са началник от тези служби, за да администрират те тези процеси.

Време е вече ясно и категорично по отношение на тази превенция да се знае кой отговаря за това и дали е материално обезпечен. Ако държавата има волята да отговаря сама, да си тури в ред системите, ясно да се знае кой отговаря, да има контрол и да ги обезпечи финансово! Ако тя не иска или не може, да ги деинституционализира, ние ще се оправяме с тях - ще ни обезпечат финансово и толкова! Но просто вече трябва да има някакъв ред и повече яснота, за да могат хората да се чувстват по-спокойни и да започнем да връщаме това доверие в институциите. Трябва вече да се действа оперативно. Политиката е резултативна дейност и това трябва да го разберат всички.

За средствата за местната власт в бюджета за 2015 г., за общинските пътища и за очакванията на кметовете след предстоящите местни избори - слушайте целия разговор с Тодор Попов в предаването на Дарик „Междуредие"