Река Марица премина критичните 5 метра, Свиленград е нащрек
Река Марица премина критичните 5 метра, Свиленград е нащрек / снимка: БГНЕС, архив

Нивото на р. Марица достигна критичните 5 метра. Гражданите на Свиленград са уведомени за ситуацията. Голяма част от хората са на крайбрежната улица и притеснени следят нивото на водите. Засега пряка опасност за населението там няма, предава БГНЕС.

На този етап няма заливане на улиците на Свиленград, благодарение на работещата помпена станция. Проблем обаче би възникнал при евентуално спиране на тока, което ще спре и работата на помпите. Затова към Свиленград в този момент пътува дизелов генератор.

По-рано на места реката проби дигите, които се укрепват с чували с пясък. Градът бе спасен от наводнение, благодарение на ремонтираната канална помпена станция на левия бряг. Тя бе модернизирана по проект на общината в Свиленград и новите съоръжения работят денонощно, за да изпомпват водата, като това до момента предотврати наводнението на къщи и улици.

Опасенията на кмета Георги Манолов бяха, че при внезапно спиране на електрозахранването, помпената станция ще спре работа и Марица ще залее Свиленград.

За да се подсигури алтернативно захранване на машините по искане на кмета Георги Манолов ръководителят на НС "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов изпрати 300 кW дизелов агрегат.