Модерен спортно-културен комплекс предлагат да се изгради на мястото на Тежкия полк в Шумен
Модерен спортно-културен комплекс предлагат да се изгради на мястото на Тежкия полк в Шумен / netinfo

Два проекта за изграждане на спортно-културни комплекси с развлекателни съоръжения и места за отдих на мястото на бившия Тежък полк в Шумен бяха представени днес.

Първият от тях, съставен от екип под ръководството на арх. Бойка Ангелова, предвижда зелените площи да се запазят, да се наблегне на спортните игрища и зали, както и на развитието на изкуствата в града, в това число танцовото изкуство, йога практиките и културните мероприятия. Според плана му на свободната площ от 32 декара ще бъдат изградени спортно-концертна зала с басейн, амфитеатър, тенис кортове и игрища за различни спортове, социален дневен център за възрастни хора, стрийт фитнес, 3D или 4D кино, спа център, арт инсталации, заведения, пеещи фонтани и хотелска част с още куп атракции. На входа на комплекса ще бъде разположен военно-исторически знак - танк, чрез който да се запази паметта за функциите на мястото за идните поколения, предвижда се дори и изграждането на исторически музей. По думите на арх. Ангелова идеята е модерният център да се превърне в емблема на Шумен.

Вторият проект, дело на арх. Светлозар Тузсузов, също акцентира върху запазването на растителността, изграждането на стрийт фитнес, спортна зала с басейн, хотел и вид пластика, която да символизира армията. Според плана ще бъдат изградени 4 тенис корта с покрити трибуни, където да могат да се провеждат и национални състезания. Предвидени са и музейна композиция, физиотерапевтичен и спа център. Според арх. Тузсузов подходът към залата с басейна и хотела трябва да е по-скромен, като се наблегне още и на детските и творческите школи, а изграждането на по-мащабна спортно-концертна зала да се реализира на мястото на Пети полк в града.

В обсъждането участва и Иванка Казакова - председател на Съюза на инвалидите в Шумен. Тя напомни, че проектите трябва да се съобразят със съответните стандарти за трудноподвижни хора.

По думите на зам.-кмета по устройство на териториите, строителство и екология инж. Иван Йонков днешното обсъждане насочва вниманието към започването на нов тип полицентрично развитие на града, а реализацията му, чиято прогнозна стойност е на близо 12 млн. лева, е в съвсем начален стадий на ниво първоначално обсъждане на предложения. За осъществяването му в общинския бюджет за 2015 година вероятно ще бъдат заложени 50 000 лева за работен проект, след което ще се търсят източници и ще се обяви обществена поръчка за изпълнител.