Защо златото се е превърнало в такава ценност?
Защо златото се е превърнало в такава ценност? / Thinkstock/Getty Images

Защо златото се е превърнало в такава ценност? Защо някакъв друг материал не е бил по-стойностен, а точно златото? Имам теория и тя е свързана с блясъка.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Изобщо не е глупава тази теория, напротив, точна е. Разбира се, не само златото, но и други материали са имали стойност в исторически план. Например солта, подправките, но те също се мерени в златен еквивалент. Дори нефтът днес се нарича черно злато. Освен това, ако позволите де разширим въпроса, среброто също е ценно, платината, скъпоценните камъни. Но вие сте права за златото и блясъка. Има нещо интересно и именно това нещо е общото между изброените ценности, които още древните народите са откривали в тях. Сега ще ви разкрием какво е то.

В обясненията за ценността на златото обикновено се включват неговите характеристики, неговата уникалност по отношение на цвета, възможността за лесна обработка, това, че не се намира навсякъде. Но древните хора са откривали подобен вид ценности и в други руди, освен златната. И наистина, колкото и да ви е странно, водещ в случая е бил блясъкът. Всъщност при някои древни култури златото е сведено именно до блясъка му. И те са били склонни да го разменят с друго нещо, което е точно толкова бляскаво или дори по-бляскаво. Така са се получавали странни случки, в които златни предмети са били разменяни за стъклени дрънкулки и голяма част от откриването на Новия свят всъщност съдържала в себе си такъв тип размяна между европейци и местни.

Ако ви прави впечатление характеристиката на обработката е вторична, блясъкът е първичен. Едва по-късно идват търговските отношения между хората. Дори те да не съществуват златото продължава да бъде привлекателно, както и всичко, което блести. И макар да има поговорка, че не всичко, което блести е злато, в някакъв смисъл всичко, което блести е ценно. И така не е само при хората. Доста интелигентни и любопитни животински видове са привлечени от бляскави неща. Вземете за пример птиците, но далеч не само те. Ето как в гените ни, още преди да знаем, какво можем да предприемем със златото и останалите ценни руди от земните недра, ние сме били привлечени от тях. Това се дължи на закодираното привличане към бляскава повърхност, защото тя е индикацията за чистота. По този начин животинските видове могат да разпознават питейната вода. Само чистите повърхности отразяват по такъв начин слънчевата светлина, че да блестят. Хората, подобно на маймуните, но и на враните, имат от хилядолетия способността да бъдат привличани от бляскава повърхност.

Именно на това се дължи нашето отношение към златото, среброто, диамантите и прочее. От днешна гледна точка стойността им е висока заради ред причини. Но в основата на всичко е блясъкът, който ние интуитивно свързваме с чистотата на питейната вода и затова традиционно ценим. Така че напълно правилна е теорията ви. Поздравяваме ви.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук