Започва контролирано изпускане на язовир „Кърджали”
Започва контролирано изпускане на язовир „Кърджали” / снимка: Dariknews.bg, архив

Тази нощ в 2.00 ч. започва контролирано изпускане на язовир „Кърджали” през преливните клапи с около 220 куб.м в секунда, съобщиха от Язовирен район Кърджали. От там уточниха, че действието се предприема във връзка с преминаването на висока вълна през съоръженията, стопанисвани от предприятието „Язовири и каскади”.

За целта са извършени необходимите предварителни замервания на водното ниво, осигурени са дежурни екипи. Мярката е превантивна и цели освобождаване на свободен обем в язовира с оглед предстоящо влошаване на валежната обстановка.

До момента на територията на областта няма поражения от дъждовете през последното денонощие.

Междувременно от пресцентъра на ОД на МВР съобщиха, че спасители  и полицаи предприемат превантивни мерки във връзка с възможно повишаване на нивото на река Арда. Спасителни екипи на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” започват обход на стопанствата край коритото й в областния център, за да предупредят собствениците за възможно покачване на нивото на водата тази нощ.

От предприятие „Язовири и каскади” - район Кърджали са изпратили днес писмо в регионалната пожарна дирекция, че въз основа на наблюденията се очаква запълване на свободния обем на язовир „Кърджали” около 2.00 ч. на 10 декември и ако това се случи, ще започне контролирано изпускане на вода през преливните клапи.

Гражданите да не слизат по никакъв повод в коритото на река Арда, а стопаните да вземат мерки за опазване на животните си, предупреждават от РД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Съвместни екипи от полицаи и спасители ще осъществяват наблюдение през нощта в района на очакваното повишение на нивото на водата, за да предотвратят евентуални неприятни инциденти.