Държавата обезщетява стопаните с пропаднали площи
Държавата обезщетява стопаните с пропаднали площи / снимка: Dariknews.bg, Сливен

Земеделските производители, чиито площи са пропаднали на 100% ще бъдат обезщетени с държавна помощ. Това заяви министърът на земеделието и горите Десислава Танева в сливенското село Крушаре. Стопаните могат да подават заявления в Областните дирекции по земеделие.

По думите на Танева щетите от наводненията са може ли да бъдат по-малки, ако язовир„Жребчево” е бил изпуснат по-рано. В началото на ноември обемът му трябвало да бъде 260 000 кубически метра, а е бил 333 000, много повече от предвиденото по график.

Според земеделския министър създалата се ситуация не застрашава бъдещата реколта. „Щетите от наводненията са локализирани на територията на три области в Югоизточна България. Въпросът е държавата да  управлява системите си  така, че  щетите и последствията от такива бедствия да бъдат минимални“, добави Десислава Танева.

Тя бе категорична, че ще се търси отговорност на ръководителите на институциите, които са виновни за създалата се ситуация. Според нея и МОСВ ще предприеме мерки, за да бъдат наказани онези, които не са се справили със служебните си задължения. При повишаване нивото на водата в река Тунджа е създадена организация в най-рисковите квартали в Елхово и Ямбол за евакуация на хора и животни.

За новия програмен период земеделското министерство разработва нова държавна помощ, в която да бъде получена нотификация за обезщетение на собствениците на умрели животни, информира още Танева.

В село Крушаре министърът на земеделието Десислава Танева се срещна с кметове, животновъди и земеделски производители, пострадали при наводненията.