Реформаторите решават дали да напуснат Комисията по култура в парламента
Реформаторите решават дали да напуснат Комисията по култура в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Реформаторският блок ще реши в понеделник дали да изтегли депутатите си от комисията по култура и медии в знак на протест срещу оставането на председателския пост на Слави Бинев и от солидарност с протестиращите творци. Преди да стигнат до крайната мярка обаче, се очаква да има декларация от името на парламентарната група, с която ще призоват Бинев сам да се оттегли.

Предложението за бойкот на комисията е на лидера на НПСД Корман Исмаилов, който обясни пред "Сега", че има няколко варианта за действие, сред които този е най-радикалният. Той е категоричен, че председателството на Бинев е "неадекватно решение", и затова се налагат промени в правилника на Народното събрание, които ще сложат точка на гласуването на състава на парламентарните комисии анблок. Сега процедурата е такава, че някои имена ги научихме едва в пленарната зала преди гласуването, коментира Исмаилов.

В групата на Реформаторите обаче няма единно становище по въпроса. За излизане на членовете на комисията по култура и медии се обявиха някои от представителите на Гражданския съвет, на ДСБ - също. "За" са депутатът Борис Станимиров и колегата му Иван Иванов, който е и член на комисията заедно с Борислав Миланов. Иванов обясни позицията си с ескалирането на напрежението около казуса и блокажа на същинската дейност на комисията. "В тази ситуация има достатъчно голямо напрежение и не можем да си вършим ефективно работата. Не може така да се гледа бюджетът отгоре-отгоре", коментира той пред "Сега". Миланов пък ще се съобрази с решението на парламентарната група.