Фич: Северен поток е достатъчен за нуждите от газ на Европа
Фич: Северен поток е достатъчен за нуждите от газ на Европа / снимка: БГНЕС, архив

Решението на Русия да пренасочи „Южен поток" отразява слабото търсене на руски газ в Европа, която иска да стане независима от Москва, се казва в съобщение на международната рейтингова агенция „Фич" (Fitch).

Големите компании производители на електроенергия вече не искат да сключват дългосрочни договори за внос на газ, коментират експертите.

„Това се случва, защото търсенето на газ е циклично и структурно слабо, тъй като пазарната икономика се придвижва към други източници за производство на електроенергия", посочва „Фич".

Обемът на газовите доставки до Централна Европа през Украйна през последните месеци се е свил, докато обемите, транспортирани по тръбопровода „Северен поток" през Германия, са се увеличили. Предвид капацитета, търсенето на руски газ в Европа в средносрочна перспектива може да бъде покрито чрез „Северен поток" и тръбопроводите през украинска територия, според „Фич".

Анализаторите на агенцията прогнозират също така, че потреблението на газ от компании производители на електроенергия в Европа през идните 10 години постепенно ще намалява.

Газът, който ще минава по новия маршрут на „Южен поток" в Турция, може да бъде изнасян за Гърция и Италия. Този план може да бъде положителен фактор за Турция, която ще стане голяма транзитна страна, но на пазарите в Италия и Гърция не се наблюдава допълнително търсене, се посочва в съобщението на агенцията.

„Газпром" освен това ще стане по-зависим от Турция, допълва „Фич".

Източник: БТА