Плевнелиев: Ако Русия е готова да се съобрази с европравилата, няма кой да каже „не на Южен поток
Плевнелиев: Ако Русия е готова да се съобрази с европравилата, няма кой да каже „не на Южен поток / снимка: БГНЕС
Плевнелиев: Ако Русия е готова да се съобрази с европравилата, няма кой да каже „не" на Южен поток
76776
Плевнелиев: Ако Русия е готова да се съобрази с европравилата, няма кой да каже „не" на Южен поток
  • Плевнелиев: Ако Русия е готова да се съобрази с европравилата, няма кой да каже „не" на Южен поток

Ако Русия не е готова и не иска да се съобрази с европейските правила за реализация на проекта "Южен поток", тя трябва да го заяви ясно и в писмен вид - така президентът Росен Плевнелиев коментира изявлението на руския министър на енергетиката Александър Новак, че решението за спиране на строителството на газопровода е окончателно.

Плевнелиев потвърди позицията си на държавен глава, че проектът трябва да се случи по правилата на Европейския съюз.

Държавният глава потвърди своята позиция, която съвпада със заявеното от премиера Борисов, че Южен поток трябва да се строи само при спазване на европейките правила.

"Ако Русия е готова да се съобрази с европейските правила, няма кой да каже „не". Това го чухте и от Жан-Клод Юнкер, чухте го и от министър-председателя Бойко Борисов. Сигурно ще го чуете и от другите държави по протежение на проекта „Южен поток", каза президентът. По думите му, ако Русия не е готова и не иска да се съобрази с правилата в ЕС, тя трябва да го заяви.

Росен Плевнелиев отговори на критиките спрямо него, че пречи на реализацията на проекта. Президентът даде на журналистите въпрос който да зададат: какво би било, ако България стартира „Южен поток" въпреки процедурата за инфричмънт и против европейските правила. Той запита представителите на медиите знаят ли колко ще струва това на хората, а те му отвърнаха с въпроса дали той е изчислил. Плевнелиев каза, че не е и ги насочи за отговор към „правителството, парламента, бившия президент на България, всички, които се обясняват по тази тема". Нека те да кажат, ако България наруши европейските правила, колкото ще плати българският народ, призова държавният глава.