Слави Бинев гласува против бюджета за култура, поиска повече пари
Слави Бинев гласува против бюджета за култура, поиска повече пари / снимка: БГНЕС
Комисията по културата и медиите прие проектобюджета за 2015 г.
76772
Комисията по културата и медиите прие проектобюджета за 2015 г.
  • Комисията по културата и медиите прие проектобюджета за 2015 г.

Бюджетът за култура за 2015 г., предложен от Министерския съвет, беше приет днес на първо четене от парламентарната комисия по култура и медии. С 10 гласа „за”, 6 „против” и един „въздържал се” депутатите гласуваха законопроекта.

Председателят на комисията по култура и медии Слави Бинев гласува против бюджета, защото заяви, че иска повече пари за творческите индустрии.  Председателят на комисията посочи, че 0,4% е държавната инвестиция в култура, а възвращаемостта от културните и творческите индустрии е над 4%.

Бинев каза пред журналисти, че натискът над неговото назначение идва от хора, които най-много се страхуват от вдигане на завесата над харченето на публични средства.

Според разписаните в бюджета средства Българската национална телевизия получава 65 млн. лева за 2015 г., Българско национално радио ще получи 42 млн.  лева. Междувременно ръководствата на двете обществени медии заявиха в обща декларация, че няма да отидат на днешното заседание на комисията по култура и медии, оглавявана от Слави Бинев. Като причина те посочват, че не е възможно да има обективен диалог за бюджета им „в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения”.

Слави Бинев от своя страна беше категоричен, че няма да се откаже от предсeдателското място в комисията по култура и медии. „Смятам, че това, което трябва да направим, е да вдигнем завесата на ези, които са се опитвали с бюджетни пари и публични средства да изградят изключително нездрави отношения с някои бюджетни организации”, заяви той.

„Ще ползвам всяка една секунда, за да мога да обясня, че уродливото клише, което са успели да сътворят точно тези, на които трябва да бъде вдигната тази завеса, няма нищо общо с това, което аз искам да направя в момента. И смятам, че именно тази реакция потвърждава, че сме на прав път. За първи път виждам толкова много желание и всякакви варианти, с които да бъде накаран някой да не рови повече. Ровенето ще продължава и ще продължи докато хората видят къде се къса връзката”, коментира Бинев.

Председателят на комисията по култура посочи още, че в някои области има нужда от ревизия.

Проектобюджетът в частта си за култура планира 427 млн. лева разходи, по които 106 млн. лв. са за министерските ведомства. 183 млн. лева ще бъдат дадени на общините.