Вложители могат да подават възражения за сгрешени данни в офисите на КТБ в страната
Вложители могат да подават възражения за сгрешени данни в офисите на КТБ в страната / снимка: БГНЕС
Вложители могат да подават възражения за сгрешени данни в офисите на КТБ в страната
76763
Вложители могат да подават възражения за сгрешени данни в офисите на КТБ в страната
  • Вложители могат да подават възражения за сгрешени данни в офисите на КТБ в страната

Ако сте вложител в КТБ и от обслужващата банка, чрез която имате достъп до средствата си, са ви върнали заради допусната грешка в данните, трябва да подадете възражение в клон на КТБ. В 7-дневен срок коригираната информация постъпва във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който я изпраща на обслужващата банка. Това обясни председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Вложителите в КТБ могат да подадат възражение, ако не са включени в списъка на лицата с гарантирани влогове, а имат такъв, или сумата не отговаря на тази, която според тях имат. Възражение се подава и ако са допуснати грешки по отношение на идентифициращите данни. „В КТБ се подават възраженията, след което коригираната информация се подава на Фонда, коригирана по отношение на идентифициращи данни, наличие или отсъствие в списъка и суми. Тази коригираща информация отива в съответните обслужващи банки", каза Миленков.

Ако в периода от особения надзор до отнемане на лиценза вложител е сменил личната карта, той трябва да отиде в КТБ за актуализация на данните, след което процедурата е същата.

Радослав Миленков каза, че банките са помолени да не обръщат внимание на леки разминавания като номер на вход или етаж. Допуснати технически грешки в данните на хората предизвикаха опашка от върнати от обслужващите банки вложители пред централния офис на КТБ в София. „Изключително важно е клиентите да бъдат идентифицирани с оглед да се избягват измами. Процесът може да им се струва утежнен, но това е единствено с цел сигурност на вложителите. Идеята е банката да се увери, че вложителят, който се представя за правоимащ, наистина е този вложител", каза Миленков.

Деветте банки са избрани по основен критерий на насищане в населено място, тоест за София съотношението е 300 клона към 15 на КТБ, уточни Миленков. При теглене в брой до 3000 лева таксата е 3 лева, като той уточни, че е определяна от банките такса.