Министър Рашидов и екипът му няма да отидат в комисията на Бинев
Министър Рашидов и екипът му няма да отидат в комисията на Бинев / снимка: БГНЕС, архив

Екипът на Министерството на културата няма да отиде днес в 14.30 ч. на заседанието на Комисията по културата и медиите в Народното събрание за разглеждането на бюджета, обявиха от ведомството.

Решението е взето в знак на солидарност с тревогите, притесненията и острото недоволство на творческите гилдии от избора на председател на тази комисия.

От министерството припомнят, че министър Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган - българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци.

Във връзка с това решение екипът на Министерството на културата е провел разговори с народните представители от ГЕРБ в Комисията по културата и медиите със своята позиция по проектобюджета и ги помоли да защитят бюджета на Министерството на културата за 2015 г. в съответствие с процедурата по обсъждането на бюджета в парламентарните комисии.

На 1 декември 2014 г. министър Вежди Рашидов защити приетия от Министерския съвет проект на Държавния бюджет за 2015 г. в частта му за културните дейности, с който е предвидено увеличение на разходите в сравнение с 2014 г. с 6 млн. лева.