Тревожна обстановка в Русенско заради продължителните валежи
Тревожна обстановка в Русенско заради продължителните валежи / снимка: БГНЕС, архив

Заради продължителните валежи обстановката в област Русе е тревожна, тъй като тя е крайна област и вътрешните реки - Янтра и Русенски Лом, както и техните притоци, увеличават рязко нивата си. Това каза областният управител на Русе Стефко Бурджиев.

Той посочи, че към момента проблем в региона има единствено край село Красен в община Иваново, тъй като вчера следобед са се скъсали три диги по река Русенски Лом. Изпратените на мястото екипи на противопожарната служба са тампонирали шестметров участък от дига чрез поставяне на чували с пясък. Превозването им по труднопроходимите терени е ставало чрез верижни машини. Бурджиев обясни, че са залети 80 декара земеделска земя, наводнен е и целият прилежащ терен около водоснабдителните кладенци на селото.

Бурджиев  посочи още, че има опасност да бъдат засегнати имоти, които попадат в заливаеми тераси. Само за една нощ нивото на Русенски Лом край Красен се е  повишило с 30 см и продължава да се покачва бавно.

Кметът на Красен Йорданка Чурова обясни, че водата е навлязла вече в няколко двора на къщи, които бяха засегнати и от наводнението преди десетина дни. Според Бурджиев риск за населението няма, хората са предупредени за ситуацията.
Ако валежите са толкова интензивни, колкото в последните дни, съществува риск да има щети и на други места по поречието на Русенски Лом, смята областният управител.

Директорът на общинската дирекция „Управление при кризи” в Русе Спасимир Димитров обясни, че към момента река Русенски Лом на територията на община Русе е в коритото си, като до критичната точка има повече от метър и половина. Дигите са в изправно състояние.

Димитров добави, че от два дни работи моторна помпа в района на „Свободна зона”-Русе, за да не се стига до затварянето на пътя към разположените там повече от 40 фирми, в които работят около 800 служители. От хидрометеорологичната станция информираха, че за последното денонощие в Русе са паднали близо 14 л/кв.м дъжд, като в момента продължава да вали слабо.