Предприемат мерки за защита от заливане на 3889 км в страната
Предприемат мерки за защита от заливане на 3889 км в страната / снимка: БГНЕС, архив

В страната са определени 116 района, с обща дължина 3889 км, които изискват защита и превенция на риска от наводнения, коментира на националния форум на общините министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Районите с риск от евентуално заливане по морето са 11, а общата им дължина е 267 км. По дължината на река Дунав рисковите зони са с дължина 472 км.

Данните са от предварителната оценка на риска от наводнения в страната. Териториите са определени на базата на анализи, извършени от учените на Българска академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, както и на Института по океанология. За определянето им са събрани и исторически данни за районите с възникнали досега бедствия, поясни министърът.

По думите й обаче това не означава, че там непременно ще възникнат наводнения. Това са райони, към които трябва да насочваме вниманието си и да се реализират предварителни действия - инфраструктурни инвестиции, мерки от общинските власти, областните управи и държавата, за да не се допусне нещо такова, коментира тя.

В отговор на въпрос какво ще се направи, за да не се допуснат нови наводнения през следващата година, министърът посочи, че краткосрочни мерки са приети с решение на Министерския съвет за организирането на всички ведомства, така че да се предотвратят опасностите.

Средносрочните и дългосрочните мерки ще бъдат част от Плановете за управление на риска от наводнения, които ще бъдат готови в края на следващата година и ще включват карти на рисковите зони и нужните мерки. Сред тях са инфраструктурни, мерки за превенция на нерегламентирана сеч и недопускане на незаконно строителството по заливаемите ивици, каза още Василева.