На територията на област Видин няма бедстващи хора
На територията на област Видин няма бедстващи хора / снимка: БГНЕС

На територията на област Видин няма бедстващи хора, въпреки усложнената обстановка. Това съобщи след заседание на Кризисния щаб в Белоградчик министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Във Видинска област 67 населени места и 20 692 абонати са без електрозахранване заради скъсани проводници вследствие на обледяване. На територията на областта за възстановяване на електроподаването работят 144 монтьори, оборудвани с високопроходима техника, има организация и подкрепа от специалисти и от другите области.

Съществува проблем с водоподаването в голяма част от населените места на областта, тъй като спряното ел.захранване не позволява на помпените станции да работят. Тежка е и ситуацията с електро захранването на ГКПП Връшка чука при Кула. Заради спряното електричество от два дни пункта работи чрез генератор, на който горивото е изчерпано, а в областната администрация няма средства за закупуване на допълнително, съобщи Петкова.

Областният управител на Видин Момчил Станков съобщи на заседанието, че до края на деня ще бъде възстановено напълно електро захранването в общините Кула и Грамада, където през последните 48 часа е било спряно. Към този момент в община Грамада само три населени места са без ток. До края на седмицата в пет училища на територията на областта няма да има учебни занимания.