Станишев: От спирането на „Южен поток губи целият ЕС
Станишев: От спирането на „Южен поток губи целият ЕС / снимка: БГНЕС, архив

„Вчера с голяма изненада разбрах за решението на Русия да прекрати проекта ЮженПоток. Руският президент обяви, че страната ни е виновна за това решение и че очевидно е лишена от суверенитета си по този въпрос".

Това написа във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

„България е заплашена да загуби окончателно „Южен поток". За пореден път руският газ ще ни заобиколи, за да мине през Турция, както се случи и с проекта „Син поток" през 1998 г. Отново заради криворазбрано политическо надиграване. Категоричен съм, че колкото повече стратегически енергийни и инфраструктурни проекти се реализират на територията на страната ни, толкова по-добре за икономиката, за благосъстоянието и за живота на всеки от нас", допълва Станишев.

По думите му за последните 20 години България не е реализирала нито един голям проект:

„Всичко това поставя един голям въпрос: има ли България национално лидерство и българските политици чий интерес обслужват, ако така и не успяват да защитят националния? А на всички, които днес ликуват заради провала на поредния стратегически проект за България, бих искал да кажа, че от прекратяването на „Южен поток" губи не само България, но и целият Европейски съюз".

Според него без „Южен поток" всички държави ще се окажат в ситуацията на несигурност на газовите доставки:

„Все още е твърде ярък споменът ми от газовата криза през 2009 г., когато страната ни понесе най-тежкия удар от всички останали засегнати държави. А икономиката ни претърпя загуби за близо 400 млн. лв."