Юнкер ще обсъди с Борисов темата за Южен поток
Юнкер ще обсъди с Борисов темата за Южен поток / снимка: БГНЕС

Отказът на Русия от "Южен поток" ще стане основна тема на разговорите между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов, който ще бъде в Брюксел на 4 декември. Това заяви Юнкер, цитиран от
ТАСС и БТА.

Председателят на ЕК обаче отказа да коментира решението на Русия. "Засега не отговарям на този въпрос. Трябва да се консултирам с еврокомисарите, които отговарят за този въпрос, и утре ще се срещна с премиера на България, ще обсъдим темата", подчерта той.

В понеделник на пресконференция в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че Русия не може да продължи реализацията на проекта за газопровод "Южен поток" при сегашните условия. Путин изтъкна, че все още няма разрешение от България и все пак като главен виновник той посочи ЕС.

"Ако Европа не желае „Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", заяви Владимир Путин. Междувременно Русия и Турция подписаха меморандум за морски газопровод с капацитет от 63 млн. куб. м газ годишно, колкото е планирано за "Южен поток".

Шефът на Гадзпром Алексей Милер, който придружаваше Путин в Анкара, обяви проекта "Южен поток" за закрит, а руският енергиен министър Александър Новак обясни, че руският президент лично е взел решението за спирането му. Новак допълни, че Москва ще изпълнява газовите си договори и ще остане надежден доставчик на синьо гориво за Европа.

Във вторник вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев и министрите на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова казаха, че няма официална позиция от руската страна за спиране на "Южен поток" и признаха, че поради стартирана от Брюксел наказателна процедура за проекта страната ни няма как да направи каквото и да е. Правителствените представители бяха категорични, че съдбата на "Южен поток" е в ръцете на Евросъюза и Русия, а ако той не се реализира, България губи.

В сряда в българския парламент Борисов бе изслушан по темата за Южен поток, а политическите сили изразиха своите позиции.

Борисов призова Народното събрание да му постави ясни задачи, за да може те да бъдат отстоявани и в едната, и в другата посока. „В единия случай пред ЕК, в другия случай пред Русия, защото аз не приемам от съседна Турция да ни бъде говорено за суверенитета на България", каза Борисов. Той изтъкна, че с приемането си в ЕС страната ни ясно е заявила, че се съобразява с правилата на общността. Като се позова на сметките на Путин за 400 млн. евро печалба на страната ни от "Южен поток", Борисов заяви: "Трябва да се съсредоточим и да се опитаме да видим, щом е толкова изгоден за 400 милиона евро на година този проект, да го спасим". Борисов посочи пред депутатите, че правителството и досега не може да види някои от договорите по "Южен поток".

БСП и АБВ настояха страната ни да се бори за спасяване на газопровода, но проектът за декларация по темата на социалистическата партия така и не бе разгледан от парламента. От БДЦ също смятат, че спирането на проекта ще донесе загуби на България. Според ДПС проектът е изпълним само ако се осъществява според европравилата. Реформаторския блок подчерта в своя позиция, че Южен поток е икономически неизгоден за България, а от Патриотичния фронт изразиха надежда той да не се реализира. Лидерът на Атака Волен Сидеров пък изтъкна, че ако проектът бъде спрян, страната ни "ще купува руски газ с турска надценка".