България да се оттегли от проектната компания за Южен поток, предлага РБ
България да се оттегли от проектната компания за Южен поток, предлага РБ / снимка: БГНЕС

Причините за спиране на проекта „Южен поток" са икономически и се коренят в невъзможността на Русия да осъществи толкова мащабен проект в сегашното си икономическо положение. Това мнение изразяват от Реформаторския блок, представено от един от лидерите на формацията Радан Кънев, цитиран от пресцентъра на партията.

"Налице е признание от президента Путин, че този проект проведен по европейските правила и по изгоден за България начин, не представлява интерес за Русия, нещо което сме твърдели отдавна. Да се хвърля отговорността върху България за това, че Русия няма ресурса да изгради този проект и няма желанието да го изгради по европейските правила и по изгоден за България начин, е меко казано некоректно поведение между двете държави по отношение на конкретните решения", казват от блока.

Реформаторите смятан, че България трябва да предприеме незабавни стъпки за създаването и укрепването на Европейския енергиен съюз.

В настоящата ситуация България трябва да се оттегли от проектната компания за „Южен поток" и да освободи ангажираните за това заеми и собствени средства, както и незабавно да ангажира този ресурс в спешно изграждане на итерконекторните газови връзки, смятат от РБ.

За Реформаторския блок „Южен поток" е икономически неизгоден, категорични са от политическата формация.