Имало е натиск върху Орешарски от Брюксел за спиране на Южен поток, твърди Миков
Имало е натиск върху Орешарски от Брюксел за спиране на Южен поток, твърди Миков / снимка: БГНЕС
Имало е натиск върху Орешарски от Брюксел за спиране на "Южен поток", твърди Миков
76722
Имало е натиск върху Орешарски от Брюксел за спиране на "Южен поток", твърди Миков
  • Имало е натиск върху Орешарски от Брюксел за спиране на "Южен поток", твърди Миков

Имало е натиск върху бившия премиер Пламен Орешарски за спиране на проекта Южен поток, който натиск е налаган от Жозе Мануел Барозу. Това съобщи от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков. Миков каза още, че поколенията няма да простят на днешните управляващи, че страната ни ще внася руски газ от Турция и Гърция.

Михаил Миков се обърна към премиера да провери в архивите, че няма позиция на Министерския съвет, а само декларации на министър-председателя. "Хубаво е, че от това писмо се вижда какъв натиск е бил упражнен върху него от Барозу - натиск за спиране на проект, който, забележете какво е казано в същата тази позиция, "че има сериозното естество на потенциалното нарушение на законодателството", защото всички говорят, че се нарушава законодателството. Европейската комисия говори за "сериозното естество на потенциалното нарушение на законодателството".

Миков припомни, че тогава още при първата декларация на премиера Орешарски, той като председател на НС е казал, че не може министър-председателят да спира нещо, което не е държавна собственост, "че това е парекселанс действие, което е в нарушение на закона". "Нали сме правова държава, нали вървим към върховенство на закона или законът има върховенство, когато е за чуждите интереси и няма върховенство, когато става въпрос за нашите интереси, защото едно лицемерие от нашите големи партньори, независимо дали са на изток или на запад, няма да бъде простено от българските граждани. Няма да ни бъде простено и нашето малодушие в този момент", каза Миков.