Александър Морфов напусна Народния театър като протест след назначението на Бинев
Александър Морфов напусна Народния театър като протест след назначението на Бинев / снимка: БГНЕС, архив

Режисьорът Александър Морфов напуска Народния театър „Иван Вазов” в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни.

Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов - аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие”, заяви Морфов пред БГНЕС.

Морфов е режисьор на редица театрални спектакли на Народния театър „Иван Вазов”, сред които „Хъшове”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Животът е прекрасен” и др.

Той и преди е заявявал протеста си срещу начина, по който се управлява културата у нас. В началото на 2013 г. режисьорът „поздрави” „Пайнер”-а (бел ред. Митко Димитров, собственик на музикалната компания) и управляващите с ретро чалгата „Ах, банана” от голямата сцена на Народния театър.

Тогава след края на спектакъла „Животът е прекрасен” той се качи на сцената и благодари на публиката в залата, на екипа си, на Министерството на културата, на правителството, и на „нашия първи” министър-председател (бел.ред. първи мандат на Бойко Борисов), които подкрепят развитието на културата. Поводът беше субсидия от почти 2 млн. лева за популяризиране на чалгата у нас и в чужбина, която Димитров получи.