Украйна приветства спирането на „Южен поток”
Украйна приветства спирането на „Южен поток” / снимка: БГНЕС, архив

Украйна приветства спирането на проекта „Южен поток”, информира ДПА.

„Ролята ни при доставките за Европа се засили. В модернизирането на газопроводите, по които руският газ се транспортира на Запад, има повече смисъл отколкото в „Южен поток”, каза украинският министър на енергетиката и минната промишленост Юрий Продан, уверявайки, че Украйна е надежден партньор.

Киев от самото начало е противник на проекта, тъй като чрез „Южен поток” Русия искаше да заобиколи украинската територия, припомня ДПА. Унгария ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

Русия има право да вземе такова решение и Унгария признава това, заяви министърът, посочвайки като възможен алтернативен източник на „синьо гориво” Азербайджан.

Унгарските власти активно подкрепят проекта и в началото на ноември приеха специален закон, даващ възможност строителството на газопровода да започне, заобикаляйки ограниченията на ЕС.

Според австрийския външен министър Себастиан Курц отказът на Русия от „Южен поток” не е окончателен. При този и при други проект в момента има много тактически ходове. Русия има интерес да може да продава газа си, каза той.

Австрия е сред европейските страни, които са особено засегнати от спирането на проекта, отбелязва ДПА. През юни енергийният концерн О Ем Ви (OMV) и Газпром подписаха договор за строителството на австрийския участък от съоръжението.

Източник: БТА